Miért játszott Rambót Sz. Bálint Magyarországon?

A Népszabadság információi szerint a svájci hatóságok már vizsgálják a bázeli illetőségű Sz. Bálint ottani kapcsolatait, tisztázandó: miért utazott a 33 éves kettős állampolgár egy kisebb fegyverarzenállal Magyarországra, és itt miért lőtt le egy rendőrt és egy főiskolást?

Szerdán több százan kísérték utolsó útjára a Zala megyei Alabánfán Németh Ádámot (21), akivel egy hete Gamauf János (29) főtörzsőrmesterrel együtt végzett Alsóörsön egy orvlövész, Sz. Bálint, aki röviddel tettének elkövetése után, néhány kilométerrel távolabb, öngyilkos lett. A család kérésére a sajtó csak a temető kerítésén kívülről követhette az eseményeket. A szertartáson mások mellett részt vett Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és ManningerJenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.

Gamauf Jánost, akit a belügyminiszter szolgálati halottá nyilvánított, pénteken 11 órakor helyezik örök nyugalomra.

A múlt szerdán egy orvlövész (minden bizonnyal a svájci-magyar kettős állampolgárságú Sz. Bálint) Alsóörsön egy gépkarabélyból több egyes lövést, majd két sorozatot lőtt ki a 71-es úton egy Ford Fiesta öt utasát ellenőrző Gamauf Jánosra, aki a helyszínen életét vesztette. Esélye sem volt viszonozni a tüzet. A 42 méterről tüzelő orvlövész golyói halálosan megsebesítették Németh Ádámot, a Kodolányi János Főiskola első éves informatikushallgatóját, illetve súlyosan megsebesítették a Ford egy másik utasát is.

Több mint egy hét telt el az eset óta, de a hatóságok továbbra is sötétben tapogatóznak a gyilkosság lehetséges indítékait illetően, ezért nap mint nap újabb és újabb találgatások láttak napvilágot arról, mi állhat a kettős gyilkosság hátterében. Miután névtelenséget kérő források cáfolták, hogy a feltételezett gyilkos és rendőr áldozata között intim viszony állt volna fenn, egyes hírportálokon már olyan értesülések is napvilágot láttak, miszerint „közös nője lett volna Sz. Bálintnak és Gamauf Jánosnak”, és emiatt történt a leszámolás.

A Blikk szerint a rendőrség továbbra is keresi azt a sötét terepjárót, amelyet egy szemtanú látott elhajtani a helyszínről közvetlenül azután, hogy az orvlövész abbahagyta a tüzelést. Eszerint Sz. Bálintnak társa is volt, akiről még semmit nem tudni. Egy másik szemtanú, egy Alsóörsön nyaraló hölgy ugyanakkor már a kora délutáni órákban látta Sz. Bálint sötétlila Skodáját a parti sétány közelében – írja a lap. Ugyancsak a bulvárlap híre, hogy valaki felhívta a figyelmet egy bizonyos H. Sebastian és Sz. Bálint kapcsolatára. A bejelentő szerint H. Sebastian ismert bázeli fegyver- és drogkereskedő, aki Svájc és Magyarország között seftel.

Keresztes Imre, az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a Népszabadságnak azt mondta: a nyomozás jelen állása szerint minden alapot nélkülöznek azok az „értesülések”, melyek szerint Sz. Bálintnak tettestársa lett volna. A nyomozó főügyészség továbbra is keresi a kivégzésszerű gyilkosság lehetséges indítékát. Keresztes ugyanakkor megerősítette lapunk azon értesülését, miszerint már a svájci hatóságok is vizsgálódnak Sz. Bálint ügyében. Lapunk úgy tudja, Svájcban leginkább arra kíváncsiak, miért indult el Sz. egy arzenálnyi (Svájcban engedéllyel tartott) fegyverrel, símaszkkal és golyóálló mellénnyel „Rambót játszani” Magyarországra. Vizsgálják továbbá, hogy voltak-e alvilági kapcsolatai – bár ez a róla korábban nyilatkozó lövészklubtársak véleményének fényében valószínűtlennek tűnik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.