Alsóörsi találgatások és mécsesek

Pénteken napközben szinte percenként álltak meg az autósok, a biciklisek és a gyalogosok Alsóörs határában, a 71-es főúton annál az emlékhelynél, amit a szerda hajnalban történt kettős gyilkosság helyszínén alakítottak ki. Az egyre szaporodó mécsesek és virágok fölött nemcsak a kegyeletüket rótták le az emberek, de kisebb csoportokba verődve a bűntény körülményeit, okait is folyamatosan találgatták.

Mivel a rendőrség és az ügyészség csak minimális információkat osztott meg eddig a nyilvánossággal, így egyelőre több a rejtély a bűncselekmény körül, mint a bizonyosság. A környékbeliek ugyanakkor azt a rendőri tájékoztatást, miszerint a gyilkos 40 méteres távolságból, lesben állva lőtte le az éppen egy Ford Fiestát igazoltató Gamauf János rendőr főtörzsőrmestert és Németh Ádám főiskolai hallgatót, aki az ellenőrzés alá vont kocsiban ült, egyértelműen úgy értékelték: a támadást előre kitervelték, és a golyózáport kifejezetten Gamaufnak szánták.

A helyszín ismeretében kizárható, hogy a lövések a 71-es főútról érkeztek volna, a tettes kizárólag a főútra merőleges Loki utcából tüzelhetett, ami viszont azt jelenti, hogy az elkövetőnek nem kellett tartania attól, hogy az éppen közúti ellenőrzést végző rendőrök esetleg az ő autóját is megállítják. Másrészt kiderült, hogy a feltételezett gyilkos helyismerettel rendelkezett: a bűnténnyel összefüggésbe hozott, svájcimagyar kettős állampolgárságú Sz. Bálint holttestét a Felsőörsön élő nagymamája házától 200 méterre találták meg.

A rendőrség szerint Sz. Bálint tettének elkövetése után öngyilkos lett, ami a helyiek szerint szintén azt erősíti, hogy erős érzelmi indítéka lehetett a bűncselekménynek.

Tegnap is beszédtéma volt Alsóörsön és a környékbeli településeken, hogy a tettes és a rendőr áldozat milyen viszonyban lehettek egymással. Azt a verziót, hogy a két férfit korábban gyengéd szálak fűzték volna egymáshoz, továbbra sem bizonyítja semmi, azt azonban, hogy ismerték egymást, a helyiek többsége már tényként kezeli. Arra viszont az alsóörsiek sem tudtak magyarázatot adni, hogy egy személyes támadás esetén a tettes miért szerelkezett volna fel annyi fegyverrel és lőszerrel, ami egy kommandós akcióhoz is elég lett volna. Mint ismeretes, a feltételezett tettes kocsiját, egy svájci rendszámú Skoda Octaviát Felsőörs közelében, egy erdős részen találták meg, mellette feküdt az öngyilkosságot elkövetett Sz. Bálint holtteste, a járműben pedig több fegyvert és jelentős mennyiségű lőszert találtak. Ezzel kapcsolatban a Blikk kiderítette, hogy Sz. Bálint Svájcban egy lövészklub tagja volt, ami azt jelenti, hogy hozzájuthatott különféle fegyverekhez, egyúttal gyakorlott lövész lehetett.

Alsóörsön péntekre visszatért az élet a rendes kerékvágásba. Hebling Zsolt, a település polgármestere érdeklődésünkre elmondta: már az előző este megteltek a helyi vendéglők és szórakozóhelyek. Tegnap ismét körbejártuk a tragédia helyszínétől alig 50 méterre lévő Riviéra kempinget, ahol megtudtuk: a bűntény miatt senki sem utazott el korábban az általa tervezettnél. Találkoztunk egy nyugdíjas sátorozóval, aki elmesélte: a kettős gyilkosságot követő este magánemberként megkérte a helyszíntől alig száz méterre táborozó vándorcirkusz vezetőjét, hogy kegyeleti okokból aznap ne tartsák meg az előadást. Mégis megtartották, a cirkuszigazgató szerint ugyanis nem mondhattak le a napi bevételről.

A Balatonalmádi Rendőrkapitányság megemlékezése a gyilkosság  helyszínén
A Balatonalmádi Rendőrkapitányság megemlékezése a gyilkosság helyszínén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.