Alsóörs: a szomszédok nem vettek észre semmit, a helyiek igen

Mindeddig semmilyen megerősített információ nincs azzal a híreszteléssel kapcsolatban, miszerint az alsóörsi tragédia hátterében a lelőtt rendőr és a feltételezett tettes közötti kapcsolat, szerelemféltés állhat. Alsóörsön és környékén azonban többen tényként kezelték ezt a verziót, bár bizonyítékkal senki nem szolgált.

– Ismerték egymást. Mármint a lelőtt rendőr és az öngyilkosságot elkövető férfi . Én is láttam őket együtt a Balaton-parton. Azt nem tudom, milyen viszonyban voltak, de feltételezem, hogy nem alkalmi ismeretség volt köztük – mondta kérdésünkre válaszolva egy harminc év körüli fiatalember csütörtökön a felsőörsi bolt előtt, de a nevét nem árulta el.

Nem ő az egyetlen, aki tegnap Felsőörsön, Alsóörsön és Balatonalmádiban azt állította: biztos információja van arról, hogy a szerda hajnalban lelőtt Gamauf János rendőr főtörzsőrmester és a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatba hozott svájci-magyar állampolgárságú Sz. Bálint ismerte egymást.

Konkrét bizonyítékkal azonban senki sem szolgált, mint ahogy a megkérdezettek a nevüket sem vállalták. Ugyanakkor azt állították, hogy értesüléseik jóval a szerdai tragédia előttről valók. Találkoztunk egy olyan balatonalmádi férfival is, aki azt mondta: korábban együtt dolgozott az áldozattal a rendőrségen, és megbízható információja van arról, hogy a főtörzsőrmester homoszexuá lis volt.

Akadt olyan névtelenül nyilatkozó, aki meg is nevezte, hogy Sz. Bálint és Gamauf János a bűntény helyszínétől 50 méterre található alsóörsi Riviéra kempingben többször találkozott – itt a svájci-magyar állampolgárságú férfinak lakókocsija is volt. Megkérdeztük a kemping vezetőjét és portását, de mindketten határozottan tagadták, hogy akár az áldozatot, akár a feltételezett elkövetőt ismerték volna. Kizártnak tartották, hogy bármelyiküknek lakókocsija lenne a kempingben.

Akik az általunk megkérdezettek közül nevüket is vállalva mondtak véleményt Gamauf Jánosról, egyetlen szót sem ejtettek a magánéletéről. Hoffmann Gyöngyi, Balatonalmádi alpolgármestere például intelligens, értelmes fiatalemberként jellemezte a lelőtt rendőrt. Balogh Csaba, a helyi polgárőr-egyesület alelnöke pedig azt mondta: bár rendszeresen együtt járőrözött az általa kiváló rendőrnek tartott Gamauffal, a magánéletükről soha nem beszéltek egymással. Megkerestük Szabó János balatonalmádi rendőrkapitányt is, hogy érdeklődjünk a beosztottjáról, de ő azt közölte: a rendőrségi hírzárlat miatt egyelőre semmilyen információt nem adhat a kollégájáról.

A meggyilkolt rendőr édesanyját és testvérét csütörtök délelőtt a tragédia helyszínén találtuk meg: éppen mécsest gyújtottak, és elhelyezték Gamauf János fényképét a szerdán kialakított emlékhelynél. Megpróbáltuk megszólaltatni őket, de határozottan elutasították, hogy nyilatkozzanak a történtekről. Az áldozat testvére csupán annyit mondott: a médiában megjelent híreknek a fele sem igaz, és azt kérte a családja nevében, hogy hagyják őket békében gyászolni.

A bűntény feltételezett elkövetőjét, a svájci-magyar állampolgárságú Sz. Bálintot még a felsőörsiek is jórészt csak látásból ismerik. A 33 éves fiatalember az édesanyjával Svájcban élt, csak ritkán járt Magyarországon, ilyenkor a nagymamája felsőörsi házában szállt meg. Tegnap a település határában lévő Kis-hegyen a szomszédok segítségével sikerült megtalálnunk a nyolcvan év körüli aszszony házát. Beszéltünk is vele, ám amikor megtudta, hogy újságírók vagyunk, csak annyit mondott: „Nyugodtan fáradjanak el!”. Ezután bement a házba és eltűnt az érdeklődők elől.

A szomszédban lakó Radnai Róbert konszolidált, csendes fiatalemberként jellemezte a feltételezett elkövetőt, aki nemigen állt szóba a helybeliekkel. Azt sem látta, hogy gyakran érkeztek volna hozzá vendégek a kis-hegyi házba. A környéken lakók közül az általunk megkérdezettek soha nem látták Sz. Bálint nagymamájának a házánál a meggyilkolt főtörzsőrmestert. A kis-hegyi háztól egyébként rálátni arra a nagyjából 200 méterre lévő erdős területre, ahol szerdán délután a Skoda Octaviája mellett megtalálták Sz. Bálint holttestét. Bár a terület csütörtök délelőtt még bárki számára megközelíthető volt, délután a rendőrök újra lezárták, és ismételt helyszíni szemlét tartottak. Érdeklődésünkre a helyszínelők nem adtak információt arról, hogy miért volt szükség az újabb terepszemlére.

Alsóörsön tegnap egymástól függetlenül több megemlékezést is tartottak a bűntény helyszínén. Kollégájukra emlékeztek többek között a Veszprém megyei rendőrök. Lerótták kegyeletüket azok az alibánfai lakosok is, akik két busszal érkeztek Zala megyéből, hogy mécseseket gyújtsanak a tragédia másik halottjának, az igazoltatásra megállított, Ford Fiestában ülő 21 éves vétlen áldozat, Németh Ádám emlékére.

Parancsnokai szerint mintarendőr volt
Parancsnokai szerint mintarendőr volt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.