A tavaszi tulipánpompáért most kell megdolgozni

A gondosan karbantartott és a tavasztól őszig tartószezonban többször is megújított kert nem lehet meg hagymások nélkül. Sokan szeretik ezeket a növényeket, amelyekkel egyetlen jelentősebb munka van: ahagymákat megfelelő időben a földbe kell dugni.

A hagymások tulajdonképpen egyfajta virágkonzervek, ezért tárolásuk, szállításuk viszonylag egyszerű. Ma már nem kell szakboltokba menni a hagymákért: egy kisebb élelmiszerüzletben is ott áll az importhagymákat árusító állvány. A kezdőknek azonban érdemes óvatosan vásárolniuk. Mindenekelőtt tudni kell, hogy a hagymákat mikor kell a földbe dugni, ugyanis egyes hagymások nagyon trükkösek, gyakran hónapokig terpeszkednek a föld alatt, mire előbújnak.

Az ebbe a csoportba sorolt növények kora tavasztól késő őszig virágoznak, s eszerint lehet besorolni tavaszszal, nyáron és ősszel nyílókra. A tavaszi körbe tartozik pél dá ul az amarillisz, az írisz, a jácint, a gyöngyike, a hagymavirág, a krókusz, a kockásliliom, a szellőrózsa és persze a tulipán. Nyáron és ősszel nevel virágot a begónia, a borostyánlevelű ciklámen, a dália, az írisz, az inkaliliom, a kardvirág, a kikerics, a korbácsliliom, a liliom, a madársóska, a rózsanád és a tölcsérvirág. Egy ágyás így többször is használható: az éppen pihenő hagymákat fel lehet szedni, hogy helyükre más növények kerüljenek.

A legelterjedtebbek a tulipánok. Ahhoz, hogy a kert tavasszal színpompás legyen, a hagymákat a nyár végén és ősszel kell a kertben elültetni. (Aki nagyobb edényben neveli, ráér októberig.) Több levélírónk is kérdezte, mi a teendő az elvirágzott hagymákkal. Maradhatnak a földben, de fel is szedhetők. A virágzást most befejező hagymákat még azelőtt fel kell szedni, hogy nyár közepére teljesen behúzódnak, meg kell azonban várni, míg a talaj feletti részek már elsárgultak, vagy visszahúzódtak. A hagymák csak ekkorra fejlődnek ki teljesen és alakították át a tápanyagokat raktározhatóvá. A felszedhető egészséges hagymák már nem fehérek, felületüket sötétbarna, lehámló pikkelylevelek borítják. A felszedéskor nagyság szerint rendezni kell a hagymákat. A kicsik a fiókák. Ezek nem hoznak virágot, előbb hizlalni kell őket, ezért hagymaiskolában a helyük.

A tulipánhagymákat néhány centis szárral kell felszedni, és kis csomókba kötve, árnyékos, szellős helyen kell szárítani. Ha sikerült a szárítás, akkor lapos dobozokban, hosszú szárú zoknikban lehet az ültetés idejéig pihentetni, raktározni. A tulipánoknak augusztus közepéig kell várniuk, hogy új helyükre kerüljenek. A hagymák szeretik a meleget, ezért, ha lehet, ne a pincében, hanem a padláson tárolják. Most, ültetéskor nincs különösebb teendő velük, persze arról meg kell győződni, hogy a hagymák épségben átvészelték-e a nyarat, s jó táperőben lévő, lehetőleg féregmentesített, laza földbe, a megfelelő mélységbe kell dugni őket – a tulipánok esetében ez tíz-tizenöt centimétert jelent.

Tulipánokon kívül most kell a tavasszal és nyáron virágzó díszhagymák, ciklámenek, csillagvirágok, jácintok, korbácsliliomok, krókuszok, nárciszok, egyes szellőrózsák hagymáit a földbe dugdosni. A kertészeti változatok beszerzésékor érdemes azok télállóságáról érdeklődni, mert előfordulhat, hogy egy-egy fázósabb hagyma nem éli túl a magyar telet.

A jövő héten a futónövények megfékezéséről írunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.