Vihar utáni növénymentés

Már az is kész csoda, hogy a száz kilométeres szelek és özönvízszerű esőzés után dísznövényeink életben maradtak. Sokan virágjaikat, levelüket,hajtásaikat veszítették és kopasz virgácsként meredeznek. Némi segítséggel rövidebb-hosszabb idő múlva újra életre kapnak.

A napokig tartó vihar nemcsak az emeletes házak balkonjain, hanem széljárta kertekben is irtózatos pusztítást végzett. Egyetlen haszonként elpusztította az első levéltetű-generációt. Az ítéletidő a fel nem készült növénybarát számára borzasztó érzés, hiszen kedvencein nem segíthet. Az egyedüli megoldás a szél- és esővédett helyre cipelés lenne, de ez a többség számára megoldhatatlan feladat. Az ítéletidőt sokan a klímaváltozással is magyarázzák, szerintük nem árt a szélsőséges időjárási jelenségekre felkészülni.

Ha sorra vesszük a teendőket, mindenekelőtt a lesodorható balkonládákat erősen ajánlott lehorgonyozni. A terasz korlátjára, az ablak párkányára helyezett ládákba ültetett növényeket csak akkor mentheti meg a külön takarás, ha biztosan álló vázra sikerül valamilyen, részben merev szélfogót szerkeszteni, de ez sem nyújthat teljes védelmet, mert azzal számolni kell, hogy a viharban hozzáverődő levelek, hajtások sérülnek, letörnek.

Inkább a teraszon, akár egy alkalmi – rögzített – paraván segítségével szélvédőt kellene kialakítani. A barkácsáruházakban vásárolhatók viszonylag merev – műanyag, bambusz, nád, vessző – kerítéstakarók. Ilyet kell készenlétben tartani, s viszonylag gyorsan elkészíthető a szélfogó. Ha sikerül időben belülről a terasz korlátjához erősíteni, akkor a mögé húzott növények megúszhatják a vihart.

A szélre érzékenyebb kerti növények védelme érdekében csak annyit tehetünk, hogy nem tartunk ilyet, vagy nem az uralkodó szélirányba ültetjük. Egyfajta megoldást jelent a mobil kert. A nagy, edényes növények ugyanis a szélriasztáskor védettebb helyre húzhatók.

A földben lévő növényeket kevésbé zavarja, ha egyhónapnyi eső hullik le egy-két nap alatt. A kifolyóval rendelkező edényeseknek sem árt, hiszen a felesleg távozik. Bajban vannak viszont az edényben és a rendszerint nem lyukas díszkaspóban álló növények. Ezért érdemes a kaspót az alján vagy, ha ott nem akarják, akkor az alsó harmadánál vagy még alatta oldalt megfúrni, hogy a felgyülemlő víz kifolyhasson. Az ügyesebbek ebbe a lyukba egy vastagabb szívószálat vagy egy golyóstoll palástját is beügyeskedhetik, ha sikeres a művelet, akkor a minivízköpő révén nem az edény falán folyik el a felesleges, koszos, földes víz. A bő csapadék a mégoly jó talajból is kimossa a tápanyagok egy részét, ezért a hátralévő szezonban komolyan kell venni a rendszeres tápoldatozást.

A növények a vihar után különleges bánásmódot érdemelnek. A gyökerestül kidőlt nagyobb fákkal nincs mit tenni, jó esetben a kályhában, kandallóban végzik. A fi atalabb vagy kisebb, éppen csak kifordult fákat még vissza lehet helyükre állítani, s ellentartókkal addig biztosítani, amíg gyökereik képesek újból megkapaszkodni. Az ilyen fák, cserjék koronáját ajánlott nyári zöldmetszésnek beillő nyesegetéssel kurtítani.

A vihar miatt levelüket veszített cserjékkel, fákkal nincs mit tenni, a növény sokktűrésén múlik, hogy miként válaszol. Ilyenkor fokozott hormonátcsoportosítás zajlik a kéreg alatt, s fajon, fajtán, sőt magán az egyeden is múlik, hogy hajt-e idén új levelet. A kopaszon maradt hajtásokat nem kell bántani, mert jövőre kihajthatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.