Galéria

Farkas Zsófi a (1972–) szobrai az ősi művészet mágikusságát örökítik tovább úgy, hogy a minimálszobrászat redukált formanyelvével is rokonságot mutatnak. Geometrikus vagy éppen organikus formavilágú szobrai a jelenségek formai és szellemi lényegét kereső, absztrakt művészetfelfogás leképeződései.

Sejtekre, növényekre, állatokra emlékeztető biomorf alakzatai megérinthető, megtapasztalható, mozgatható tárgyak, tárgycsoportok. Sokkal több mindent megtudunk róluk, ha megtapintjuk őket, ha érezzük a felületük kidolgozottságát, érzékeljük hőmérsékletüket, a különböző anyagminőségeket, súlyukat. A szobrászművész gyakran választ szintetikus anyagokat – műanyagot, alumíniumot –, de készít bronzszobrokat is. Szobrainak fontos eleme a szín, amelyet a formával és az anyaggal egyenrangú vizuális ingerként használ. Festett szobrai új jelentéssel ruházzák fel műveit. Eredeti anyagukat elrejtik és egy másfajta entitást sejtetnek. 2010 őszétől a SOTE új egyetemi tömbje előtt láthatjuk majd egyik felpolírozott köztéri alumíniumszobrát, amelynek elhajló nyúlványai, a csavarodó csápok egy mozgó, organikus, sejtszerű lény érzetét keltik. Holdlények címet viselő szoborcsoportja a művész formanyelvének egyik első megnyilatkozása.

A 2009 novemberében nyílt Neon Galéria a Nagymező utca 47. számú ház 2. emeletén kortárs magyar képzőművészek megismertetésén túl külföldi alkotók bemutatására vállalkozik.

FARKAS ZSÓFIA:KÖZTÉRI SZOBOR 300×160×180 cm, alumínium
FARKAS ZSÓFIA:KÖZTÉRI SZOBOR 300×160×180 cm, alumínium
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.