Hároméves mélyponton az irodapiac

Az idei második negyedévben 53 125 négyzetméter irodaterületet adtak át Budapesten – derül ki a Budapest Research Forum adataiból. A négy új irodaházból azonban kettő saját igényeket szolgál ki, s a két másik épület mindössze 30 700 négyzetméterrel bővítette a főváros bériroda-kínálatát.

Ez az előző negyedévhez viszonyítva 42 százalékos visszaesést jelent – az elmúlt három évben nem volt példa arra, hogy enynyire kevés új területet adtak volna át. A szervezet adatai szerint jú nius végére a teljes budapesti irodapiaci állomány elérte a 3,060 millió négyzetmétert.

Ezen belül az A és B kategóriájú modern bériroda-állomány 2,557 millió négyzetméter volt, míg a saját tulajdonban lévő irodaházak összterülete 502 856 négyzetmétert tett ki.

Öröm az ürömben, hogy a kevés új iroda miatt az üres területek aránya stabil maradt a negyedév során, és június végén 20,7 százalékon állt. A második legnagyobb alpiac, a Váci úti irodafolyosó érte el a legalacsonyabb, 11,3 százalékos kihasználatlanságot, míg az agglomerációban figyelhető meg a legmagasabb, 30,6 százalékos üresedés. A második negyedév során összesen 60 970 négyzetméter irodára volt kereslet, amelyből 54 százalék az új szerződéskötés, a többit a már meglévő megállapodások hosszabbítása adta. A vizsgált időszakban a Budapest Research Forum 114 bérleti szerződést regisztrált, amelyek átlagos bérelt területe 535 négyzetméter volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.