Cserépbe zárva még kínzóbb a hőség

A nyári vakáció alatt gondoskodni kell otthon hagyott növényeink vízellátásáról is. Sokan egy rokont, ismerőst kérnek meg, az üzletekben azonban ma már többféle automata öntözőből választhatunk, s van jó pár egyszerű és olcsó házi praktika is.

A nyári szabadság alatt a kerti növények vízutánpótlásának megszervezése nem olyan körülményes, mint a szobában, teraszon élőké. Aki rendszeresen magára hagyja kedvenceit, annak érdemes a nagyobb növények vásárlása előtt az alkalmi locsolóról gondoskodnia. Nem elég elhadarni a már beállított öntözés szabályait. Érdemes egy egyszerű kockás papíron helyszínrajzot készíteni, s ezen sorolni a „mikor mennyit”.

Másik megoldás lehet a cédulázás vagy a növények felszalagozása. Jó segítség a földbe szúrható műanyag palántajelölő, erre alkoholos filccel lehet írni. Az egyszerűség kedvéért négyféle locsolási típusba kell sorolni a növényeket. Nagy vízfogyasztású a leander, a sétányrózsa, a golgotavirág s a muskátli. Ezek naponta annyi vizet igényelnek, hogy megteljen az edény, és nem baj, ha az alátétben is áll a víz.

A legtöbb szobanövény esetében érdemes megvárni, hogy megszáradjon a talaj felső része, ezek két napot is kibírnak. A pozsgások, kaktuszok heteket is túlélnek öntözés nélkül, sőt vannak olyanok, amelyek számára egyenesen kívánatos a szárazság. Külön kategóriát képviselnek a különleges öntözést vagy folyamatos tápoldatozást igénylők. Ilyenek a savanyú közeget kedvelő azáleák vagy az orchideák. A legegyszerűbb, ha a nekik való előre elkészített tápoldatot külön öntözőkannába a növények mellé helyezik. Ilyenkor az alkalmi locsoló nem tévedhet.

Könnyű annak, aki a távollét idejére növényeit kölcsönbe adhatja, az ilyen háztartásokba valók a konténeres növények. Ha van rá ember, akkor könnyen szállíthatók, s néhány hetes vendégséget is kibírnak. A rutinos növénycipelők tudják, mennyit számít, ha könnyű az edény.

Érdemes kókuszrostföldet használni, mert egy százliteres földlabda, ha kissé megszikkadt kókuszrostból áll, nem nyom többet néhány kilónál. Megfelelő tápoldatozással ilyen ültetőközegben is példásan fejlődnek a növények. A konténeres növénytartáshoz azt is tudni kell, hogy a nagy termetű, amúgy szabad földbe való növény napi öntözést igényel, ugyanis a talajban a kiterjedt gyökérzet megkeresi a vizet, a konténerben azonban korlátozottak a lehetőségek.

A nyaralás előtt érdemes a növények edényeit átvizsgálni, ugyanis a szívességi locsolók nem mindig figyelnek az olyan apró jelekre, amiket például egy eltömődött cseréptúlfolyó okozhat. Érdemes a nyaralás előtt az edényekben megtelepedett gyomokat is eltávolítani, ezek ugyanis nemcsak a nedvességet, hanem a tápanyagot is elszívják. A tápoldatozást egyébként is csak profi segítőre bízzuk, ugyanis egy jó szándékú, de hibás dózist megéreznek a növények. Csökkenti a vízigényt, ha árnyékos helyre húzzák a növényt, csonkítják a lombját.

A cserepes, különböző edényben lévő növényekmindettől függetlenül mindennapos vagy legalábbis rendszeres locsolást igényelnek. Aki több napra magára szokta hagyni növényeit, s nincs öntöző segítsége, annak valamilyen egyéb megoldáson kell törnie a fejét. Most már a barkácsáruházakban és a nagy növény centrumokban egyre többféle, csapra szerelhető, több-kevesebb edényt vízzel ellátó szobai vagy balkonöntöző vásárolható. Egyszerű elektronikával vagy mechanikus szerkezettel beállítható a locsolás időzítése.

A legrosszabban a teljesen magukra maradó növények járnak. Ha csak néhány napos a távollét, akkor a talajba helyezett vízmegkötő agyaggolyók, cserép- és tégladarabok is elég védelmet jelenthetnek. Lehet próbálkozni az edény földjébe kevert víztartó – nem éppen olcsó – polimerekkel is. Ez vízből tömegének sokszorosát képes megkötni, s aműanyagszemcsékből a hajszálgyökerek ügyesen kiszívják a nedvességet.

A közlekedő edények elvén működő vízszívó kanócok is elegendő nedvességhez juttatják a növényeket. A petróleumlámpa kanóca vagy a természetes anyagból készült redőnygurtnit a cserép vízelvezető nyílásán kell úgy beügyeskedni, hogy belül a talaj felszínére jusson. (A jobban felszerelt növényárudákban kapható vízszívó kanóc is.) Minél több jut a földbe, annál jobb. Ezek után az átnedvesített vízszívó másik részét egy, a cserép szintjére helyezett vízzel teli fazékba, vödörbe kell helyezni.

A szabadon lévő kanóc alá érdemes valamilyen műanyagot, zacskót vagy fóliát helyezni, nehogy összevizezze környezetét. Ha minden jól működik, akkor a növény kiszívja a rendelkezésére álló vizet. Jól működő csepegtető öntöző szerelhető össze egy létrára helyezett nagyobb marmonkannára csatlakoztatott műanyag csövekkel. Ha közbeiktatnak egy egyszerű görgős infúzióadagolót, akkor pontosan beállítható a kijuttatható víz mennyisége. Ilyen adagoló a gyógyászati segédeszközök boltjában kapható.

A jövő héten a nyári zöldmunkákról írunk.

Kevés az olyan kert, terasz, melyet ne díszítene leander. A hazai dézsás növényekhez képest rengeteg vizet fogyaszt. Egy ötvenkilós, földlabdás, terebélyes növény a melegebb napokon akár 20 liter vizet is elpárologtat. Ha kevés vizet kap, akkor leveleit eldobálja. Szeptemberig hetente legalább egyszer kell tápoldatozni.

A nagyobb balkonoknál már nehéz elspórolni az automata öntözőrendszert A szerző felvétele
A nagyobb balkonoknál már nehéz elspórolni az automata öntözőrendszert A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.