Mérséklődik a veszély

Megnyitják a tiszaroffi víztározót csütörtök délután, mivel a Tisza tetőzése Szolnoknál a jelzettnél korábban várható – jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő. Borsod megyében már megszűnt a közvetlen veszélyhelyzet, visszaköltöznek a kitelepítettek, bár ez veszélyekkel jár. Borsod megyében már nincsenek jelentősebb védekezési munkálatok –jelentette be Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kijelölt miniszteri biztos szóvivője.

A gátak mentén még vannak buzgárok, de már nincs közvetlen veszélyhelyzet, a településeken a tűzoltók és a vízügyi szakemberek szivattyúznak, és megkezdődtek a fertőtlenítések is. A reggeli órákban aktív védekezés, gátmegerősítés Sajóládnál és Ócsanálosnál folyt még. A megyében megkezdődött a szúnyogirtás is. A védekezésben részt vevőket és a lakosokat is beoltják a fertőzések ellen.

Lassan kezdődhet a nagytakarítás
Lassan kezdődhet a nagytakarítás

A Duna Budapesten és felette gyorsan apad, ezen a szakaszon már csak Esztergom térségében van másodfokú készültség. A fővárosban reggel csaknem 80 centiméterrel volt alacsonyabb a vízszint, mint a hét elején a tetőzés idején. A rakpartokról várhatóan péntek délután vonul le az árhullám. A III. és a XIII. kerületből 43 embert kellett kitelepíteni.

Győrnél egy nap alatt 50-60 centimétert apadt a Duna, a víz alól várhatóan péntek este szabadul a győri rakpart. A dunai árhullám jelenleg Paks térségében tetőzik, a Baja környéki védvonalakon már elrendelték a harmadfokú készültséget. A fővárosban az árvíz miatt megemelkedett a talajvízszint, az ennek következtében átnedvesedett földből könnyen kifordulhatnak a fák, a Margit-szigeten, a Hajógyári-szigeten, valamint a folyó partvonalánál a fővárosban bárhol lehet számítani a stabilitásukat vesztett fák kidőlésére.

Az Egyesült Államok budapesti követsége 50 000 dollárt – 11,68 millió forintot – adományoz az árvízi védekezés támogatására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.