A hivatalokat védték az árvíztől, nem az embereket?

Nem kaptak tájékoztatást a veszélyről, nem tudták menteni értékeiket, elhibázottnak tartják a védekezést – panaszkodnak a felsőzsolcaiak, akiket vasárnap öntött el a pusztító árvíz. Szakértők szerint most az a legfontosabb, hogy a kitelepítettek visszaköltözhessenek, felelősöket majd az után lehet keresni.

A hétezres lélekszámú Borsod megyei Felsőzsolcát vasárnap öntötte el a víz: akkor érte el a várost az Edelénynél áttört Bódva hatalmas víztömege, amely megemelte a Sajó vízszintjét, s a két folyó együttesen ömlött a házak irányába, szinte víztározóvá változtatva a szűk völgyben fekvő települést. Több száz ház került víz alá, közülük az elmúlt napokban száz, főként vályogból emelt épület már összedőlt, de a téglaházakon is hatalmas repedések látszódnak. Az önkormányzati ingatlanokban okozott kár – becslések szerint –meghaladja az egymilliárd forintot. A lakóépületeknél még tart a kárfelmérés, de összességében itt is több százmillió forintba kerülhet majd az újjáépítés.

Felsőzsolca lakói a felelősöket keresik.

– Az nem lehet, hogy egyóra alatt másfél méteres víztömeg zúdul a nyakunkba, s miközben mindenki elszántan próbálja megvédeni, homokzsákokkal körbekeríteni a házát, a kertek felől, ahonnan senki nem számított rá, betör a víz – meséli az egyik lakó a Mátyás király utcában. A városban – ahová az utóbbi években többen is kiköltöztek a közeli Miskolcról a jó levegő és a nyugodt környezet miatt – most dühödten keresik a felelősöket.

– Ha tudták a szakemberek, hogy akkora víz lesz, ami ellen nem tudnak védekezni, legalább figyelmeztethettek volna bennünket, hogy vigyük a kocsinkat magasabban fekvő részekre, a pincékből hozzuk fel a fagyasztóládát, elektromos eszközöket. Ahelyett, hogy értelmetlenül pakoljuk a homokzsákokat, legalább a vagyonunk egy részét megmenthettük volna – mondták névtelenséget kérő zsolcaiak.

Mások azt feszegették: a városon belül sebtében kiépített ideiglenes védvonalak irányát jelölték ki szakszerűtlenül, ezért folyt rá a víz azt alacsonyabban fekvő részekről a magasabb, lakott területekre. Volt, aki egyenesen azt állította: azért „terelték” a vizet a házakra, hogy megmentsék a polgármesteri hivatalt, meg a polgármester egyik rokonának a házát. S olyan is akadt, aki szerint a várost és Miskolcot elkerülő kétsávos út, s a mellette lévő két hatalmas hipermarket építésekor változtak meg úgy a domborzati viszonyok, hogy az addig arrafelé elterülő víz most Felsőzsolcára folyik.

– Akkora vízáradatot, amit a Bódva a városra öntött, egyszerűen nem lehetett homokzsákokkal megvédeni – mondta Fehér Attila, Felsőzsolca polgármestere. Az ő háza is víz alá került, mint ahogyan számos önkormányzati épületet, iskolát, óvodát is elöntött a víz – tette hozzá. Szavai szerint hasztalan építették másfél napig az ideiglenes védvonalat, az egészet egy óra alatt elmosta az addig soha nem látott magas szinten beömlő víz. A gyulai és a szombathelyi vízügyi igazgatóságtól segítették a munkát szakértők, de ilyen áradással szemben ők is tehetetlenek voltak – mondta a polgármester.

Tegnap Felsőzsolcán értük utol Dobson Tibort, az árvízi védekezéshez kijelölt miniszteri biztos szóvivőjét. Ő annyit mondott: nem most van az ideje az átfogó vizsgálatnak arról, ki, mikor és milyen döntést hozott, mert még mindig küzdenek a város egyes részein, hogy a beáramlott vizet visszatereljék a medrébe, s elkezdődhessen a kárfelmérés, a tisztítás, s a kilakoltatottak visszaköltözhessenek otthonaikba.

Felsőzsolca – hiába pakolták a homokzsákokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.