A kormány fizeti az árvízi költségeket

A kormány megtéríti az önkormányzatok, valamint az állami szervezetek árvízi védekezésre fordított költségeit – közölte a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón Bakondi György, a védekezéssel megbízott miniszteri biztos. Bejelentette, hogy a kárt szenvedett magánszemélyek is számíthatnak a kormány segítségére.

Eddig 96 épület összeomlásáról tudnak, jelenleg 4893-an vannak kitelepítve, közülük 4140-en Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Bakondi György bejelentette azt is, hogy az ár levonulta után azonnal megkezdik a károk felmérését, majd áttekintik a katasztrófavédelmi törvényt. Hozzátette: az a cél, hogy egységes vezetés alatt, gyors döntésekkel lehessen koordinálni az idei árvízhez hasonló rendkívüli helyzeteket, és hogy a katasztrófavédelem működése, az irányítás, a finanszírozás, illetve a jogi szabályozás biztosított legyen.

Előkészítés alatt áll egy olyan kormányzati program, amely jobb helyzetbe hozza azokat, akik kárt szenvedtek, mint amilyen helyzetben az újjáépítés előtt voltak – jelentette be Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Molnár Oszkár országgyűlési képviselő, Edelény független polgármestere a pénzt adományozóknak adókedvezmény bevezetését javasolja; arra kéri a parlamentet, hogy gyorsított eljárásban módosítsa az adótörvény adott paragrafusát.

A Tiszán továbbra is jelentős az árvízveszély, a folyó harmadik legnagyobb árhulláma vonul le, Szolnoknál hétfőre vagy keddre mintegy 10 méteres vízállással várják a tetőzést (a korábbi legmagasabb vízszint 1041 centiméter volt). Tokaj és Tiszafüred között az eddigi legmagasabbhoz közelítenek a vízállások, a védekezők homokzsákokat töltenek. Egyre több a fakadóvíz, megjelentek az első buzgárok, de a gátak stabilak. Tiszafüred és Tiszakeszi, illetve Tiszatarján és Rakamaz, a Hortobágy-Berettyón pedig Bucsa és Nádudvar között harmadfokú, a Berettyón Szeghalom és Darvas között első fokú az árvízvédelmi készültség.

Szegednél a jövő hét második felére, harmadfokú szint közelébe várják a tetőzést. Jelenleg a Körös-torkolat és Algyő között másodfokú, Algyő és az országhatár között pedig első fokú készültség van érvényben. Az Alsó-Tisza áradása a következő napokban várhatóan felgyorsul, részben a felsőbb szakaszokról érkező árhullám, részben pedig a Duna vízszintemelkedése miatt. Amikor a Dunán jelenleg levonuló árhullám eléri a tiszai torkolatot, elkezdi visszaduzzasztani a folyót. Ez a folyamat játszódott le 2006-ban is, amikor a Tiszán 1009 centiméteres, rekordvízszintet mértek Szegednél. Ezúttal nem számítanak ilyen magas vízállásra.

Borsod-Abaúj-Zemplénben a folyók mérsékelt apadásának köszönhetően valamelyest enyhült az árvízi helyzet, de a megyében a folyók még mindig több mint 40 ezer embert veszélyeztetnek. A megye folyóin továbbra is 569 kilométer hosszon van védelmi készültség, 130 kilométeren rendkívüli a készültségi fokozat a Bódva, a Hernád és a Sajó gátjain. A Hernád is apad, kivéve a torkolatánál, mert ott a Sajó visszaduzzasztja.

A Nógrád megyei Hasznoson és Pásztón a kormány szerda 11 órai hatállyal feloldotta az egy hete elrendelt árvízi veszélyhelyzetet. A Duna az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén egy nap alatt 50-70 centimétert apadt, és mindenütt mérsékelték a készültséget. Pest megyében is apad a folyó.

Budapesten szerda reggel héttől óránként egy centiméterrel csökken a vízszint. A római-parti lakók szerdán megkezdhetik a visszatérést a hullámtérben lévő otthonaikba.

Több torlaszt már lebontottak a Római-parton a Fővárosi Csatornázási Művek dolgozói annak érdekében, hogy az ártéren levő ingatlanok tulajdonosai minél előbb megkezdhessék a takarítást és a fertőtlenítést.

Heten meghaltak a balesetben

Heten vesztették életüket a 45-ös főút Szentes és Kunszentmárton közti szakaszán, amikor egy, a borsodi árvízi védekezésből haza felé tartó rendőröket szállító Volánbusz összeütközött egy mikrobusszal – tájékoztatta lapunkat az ORFK. Az balesetben a mikrobusz hét utasa életét vesztette (egy embert élve emeltek ki a tűzoltók a roncsokból). A rendőrök közül az elsődleges adatok szerint tízen sérültek meg, de arról a rendőrség lapzártánkkor még nem tudott felvilágosítást adni, hogy közülük hányan kerültek súlyos sérülésekkel kórházba, és hányan szenvedtek könnyű sérüléseket.

Lapunk úgy értesült, hogy az első vallomások szerint a rendőröket szállító busz szabályosan közlekedett. Tekintettel arra, hogy a baleset érintettjei Csongrád megyei rendőrök, az ORFK döntése értelmében a baleset körülményeit a Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

Előkészítés alatt áll egy olyan kormányzati program, amely jobb helyzetbe hozza azokat, akik kárt szenvedtek
Előkészítés alatt áll egy olyan kormányzati program, amely jobb helyzetbe hozza azokat, akik kárt szenvedtek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.