Visszaköltözés előtt statikai vizsgálatok

Apadnak a folyók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de a védekezésnek még nincs vége. Az országban több mint ötezer embert kellett kitelepíteni, Borsodban 4500-an voltak kénytelenek elhagyni otthonukat.

Az elöntött Edelény és Felsőzsolca utcáiról folyamatosan húzódik vissza a víz. A kiköltöztetett lakókat arra kérik, hogy csak akkor költözzenek vissza ingatlanjaikba, ha az épületeket statikus megvizsgálta. Baranyi Ferenc, az edelényi városháza szóvivője érdeklődésünkre elmondta: a 25-ös számú főúton félpályás útlezárás mellett újraindulhatott a forgalom. A Bódva által elárasztott településrészekről folyamatosan vonul vissza a víz, de a töltéshez legközelebb eső két utca még mindig víz alatt áll.

A víz fogságából kiszabadult házakba szervezetten igyekeznek visszaengedni a korábban kiköltöztetett lakókat. Az ingatlanokat először egy statikus megvizsgálja, aztán a tulajdonosok kapnak egy fertőtlenítő csomagot az önkormányzattól, s ha elvégezték a fertőtlenítést, azután kezdhetik meg a visszaköltözést – közölte a szóvivő.

A vízügyi szakemberek továbbra is küzdenek a Hernád Gesztely mellett átszakadt töltésrészével. Hétfőn fémhálót helyeztek el a réseken, kedden pedig összehegesztett fémlapokból álló oszlopok lerakásával próbálkoztak a kritikus pontokon helikopterek segítségével. Ezekre pakolják rá az ideiglenes védműveket, vagyis a zúzott kövekkel, valamint homokkal teli zsákokat. Az itt történt gátszakadás következtében árasztott el a Hernád napokkal ezelőtt több környező települést.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője azt közölte: a folyók ugyan apadnak, de a Sajó és a Hernád találkozásánál, vagyis az eddig is nehéz helyzetben levő Ónod és Sajólád térségében további vízszintemelkedés várható a két folyó árvize, valamint a Tisza magas vízállása miatt.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a Tisza középső és alsó szakaszán folyamatos a harmadfokú árvízvédelmi készültség, a folyó tetőzése hétvégén vagy a jövő hét elején várható Szolnoknál, az előrejelzések szerint tíz méter körüli vízállással.

Borsodban keddig körülbelül 4500 embernek kellett elhagynia otthonát, és öt elzárt településről – Hernádszentandrás, Tornaszentandrás, Sajógalgóc, Tornabarakony és Kiskinizs – tudott a katasztrófavédelem – közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. Hat településen – Felsőzsolcán, Alsózsolcán, Léhen, Sajóvámoson, Kupán és Sóstófalván – okozott gondot az ivóvízellátás, ahol zacskós víz biztosításával igyekeztek kiszolgálni a lakosságot. További 28 helyen csak forralás után fogyasztható a víz.

Egy tegnapi döntés nyomán csökkentették a védekező erőket, a rendőrök húsz százaléka, valamint a vám- és pénzügyőrök térhettek haza.

A Független Rendőr Szakszervezet panaszlevéllel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, amiért szerintük az árvízi védekezésben részt vevő rendőrök többsége nem kapott megfelelő ellátást és a pihenésük sem volt biztosított.

A lengyel kormány kedden bejelentette, hogy a pusztító árvizek ellenére megtartják a június 20-ra kitűzött elnökválasztást. Donald Tusk kormányfő és pártja ellenáll a közvélemény nyomásának, hogy halaszszák el a választást, és arra sem hajlandó, hogy nemzeti katasztrófának nyilvánítsa az áradások nyomán kialakult helyzetet. „A miniszterelnök az állami választási bizottság tájékoztatására vár, de a mai helyzet alapján nem utal semmi sem arra, hogy ne lehetne megtartani a választást” – nyilatkozta Pawel Gras kormányszóvivő a TOK FM rádióállomásnak. Kedden elővigyázatosságból a legtöbb varsói iskola zárva tartott. (MTI)

Ez a ház már menthetetlen Felsőzsolcán
Ez a ház már menthetetlen Felsőzsolcán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.