Árvíz után szúnyoginvázió

A kormány minden segítséget meg fog adni az árvízi veszély elhárítására – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben, ahol először az árvízi védekezésről tájékoztatta a képviselőket.

Mint mondta, minden korábbi ismeretüket meghaladó magas vízállás alakult ki Észak-Magyarországon, hat megyében kellett elrendelni vészhelyzetet. Hozzátette: sokan kényszerültek otthonaik elhagyására. „Senkit sem hagyunk az út szélén” – fogalmazott.

Pénzfelajánlást tesz a Magyar Szerencsejáték Szövetség az árvízkárosult iskolás gyermekek nyári balatoni üdültetésének támogatására. Javaslatuk szerint a Szerencsejáték Zrt. találjon módot arra, hogy a felhalmozódott több mint 2,5 milliárdos nyereményalap 50 százaléka – a játékosok hozzájárulásával – az árvízkárosultakhoz kerüljön.

Ez a kezdeményezés amellett, hogy számottevő forráshoz juttathatja az önhibájukon kívül bajba került károsultakat, a nemzeti összefogás és a szolidaritás olyan példája lehet, amilyenből fájdalmasan keveset tapasztalunk mindennapjainkban – mondta Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke Keddre virradó éjszaka 827 centiméteres vízállással tetőzött a Duna a fővárosnál – közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. A vízszint azóta néhány centimétert apadt, de az apadás a szakemberek szerint lassú lesz. Az előrejelzések szerint a Duna vízszintje szerdán elérheti a 800 centimétert, a hét végére pedig várhatóan 650 centiméter alá csökken. Közölték, ez azért fontos, mert ennél a magasságnál lehet megkezdeni az alsó rakpartok takarítását. Ez azt jelenti, hogy várhatóan a jövő hét elején lehet majd megnyitni újra az autósok előtt az alsó rakpartokat.

Ugyanakkor az már bizonyos, hogy a tavalyinál erősebb, intenzívebb és visszatérő szúnyoginvázió várható a hét végétől a Dunakanyarban. Az árvíz miatt a térség települései egyelőre sem légi, sem a hagyományos földi permetezéssel nem tudnák hatékonyan irtani a vérszívókat. A későbbiekben is csak „elviselhető állapotokat” tudnak majd teremteni az árvíz levonulását követően kezdődő irtással.

Bátaszék és Baja között 60 kilométeres sebességkorlátozást rendeltek el az áradás elől menekülő gemenci vadak védelmében, miután a Duna elöntötte a 21 ezer hektáros ártéri erdő 90 százalékát.

Mohácsnál, a magas vízállás miatt másodfokú készültséget rendeltek el a Dunán, egyidejűleg leállt a kompforgalom.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.