A doktornő példát mutatott

Az árvíz sújtotta Felsőzsolcáról a miskolci városi sportcsarnokba kitelepítettek körében nem csitul a város független polgármestere, Fehér Attila iránt érzett ellenszenv.

Az árvízkárosultak közül sokan úgy érzik: a városvezető az elmúlt napok védekezése során nem állt a helyzet magaslatán, ami többek szerint közrejátszhatott abban, hogy a borsodi kisvárost a hétvégén teljes egészében elárasztotta az áradat. Az indulatok nem fajultak a tettlegességig, így – amint azt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon megtudtuk – alaptalan az a híresztelés, hogy a polgármestert az elmúlt napokban megverték.

– Fehér Attila a múlt héten csütörtök reggel kijött a Hársfa utcába, hogy megnézze, mi a helyzet, de utána három napig nem láttuk! –mondja Budai Mária, akit teljes családjával a miskolci sportcsarnokban helyeztek el. Rokona, Budai Józsefné hozzáteszi: üzentek Fehér Attilának, hogy jöjjön, segítsen, hozasson homokzsákokat, de nem történt komolyabb intézkedés. Egy másik felsőzsolcai asszony, Balogh Attiláné azt állítja: még Dudás Csilla háziorvost is többet látták intézkedni a polgármesternél.

– A polgármester példát vehetne a doktornőről! – harsogja az asszony, mire a mellette álló fiatalember, Budai Zsolt így kiált föl:

– Méghogy polgármester?! Nem polgármester az ilyen!

A feldúlt emberek a miskolci sportcsarnokba hétfőn ellátogató Sólyom László köztársasági elnöknek is bepanaszolták Fehér Attilát. Többen azt kifogásolták: „Cserben hagyott minket a polgármester, nem adott elég homokzsákot”. Ennek is része lehetett abban, hogy az államfő a látogatás során azt nyilatkozta: a polgármestereknek a védekezéssel kapcsolatos képzésben kell részt venniük a jövőben.

A felsőzsolcai polgármesterrel szembeni kifogásokról megkérdeztem Dobson Tibort, az árvízvédelmi miniszteri biztos szóvivőjét, aki azt mondta: nem az ő dolga, hogy egy polgármester munkáját minősítse, de szerinte az érintett hatóságok, szervezetek minden tőlük telhetőt megtettek az eredményes védekezésért. Hozzátette: ilyen esetben a polgármestert polgári védelmi tiszt segíti, tehát nem fordulhat elő, hogy egy városvezetőnek szakember nélkül kell döntenie. Az államfő által említett képzésről Dobson Tibor kijelentette: a városvezetők számára rendszeres továbbképzést tartanak a szakemberek, igaz, ezeken önkéntes a részvétel.

A felsőzsolcai polgármester mobilszámán a sajtósa, Németh Csaba jelentkezett, aki elismerte: voltak logisztikai problémák, de ezeknek nem emberi mulasztás volt az oka, hanem az, hogy Felsőzsolca megközelíthetetlenné vált. Szerinte a polgármester nem hibázott, már csak azért sem – fogalmazott Németh Csaba –, mert a település „menthetetlen és védhetetlen” volt a rendkívüli áradatban. Végül kijelentette: Fehér Attila tavaly részt vett egy katasztrófavédelmi képzésen.

Tegnap – többszöri próbálkozásunk után – sikerült beszélnünk Fehér Attilával, aki az őt ért bírálatokra annyit mondott: másokkal együtt rengeteget dolgozott a védekezés során, de a víz erejét nem tudták legyűrni.

Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere szerint nincs szinkronban a katasztrófavédelmi szakmai munka és irányítás az árvízvédelemhez kivezényelt egységek és önkéntes védekezők helyi munkájával. A polgármester szerint a katasztrófavédelmi előrejelzések lassúak, egy esetleges gátszakadás híre nem jut el időben a védőkhöz. Úgy tűnik, hogy nincsenek előre elkészített, a valós helyzetre alkalmazható forgatókönyvek, ezek elkészítése a jövőre nézve elengedhetetlen – olvasható Káli Sándor közleményében. Nincs elég és megfelelő eszköz a védekezéshez, a védekező egységek többsége –például a hősiesen dolgozó rendőrök és tűzoltók – gyakorló ruhában áll a vízben és így védekezik, a katasztrófavédelem területén hiányoznak a képzett és nagy tapasztalatú vezetők, ezért a gyakorlott szakemberek hiánya érződik a mentési feladatokban – sorolta kifogásait a polgármester. A polgármester egyúttal kér te, hogy Miskolchoz hasonlóan más nagyvárosok is fogadjanak be kitelepítetteket.

Hatóságok homokzsákokkal
Hatóságok homokzsákokkal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.