Mire elég három hét szabadság?

Az újságokban és az interneten fellelt hirdetéseket átnézve úgy tűnik, hogy szinte mindenre. Az ember lefogyhat, meghízhat, új fogsort csináltathat, vagy akár a dohányzástól is megszabadulhat, ha épp nincs jobb ötlete az „egy összegben” kivett 15 munkanapnyi szabadság alatt.

Ha új életet akarunk kezdeni, ahhoz sokszor látszólag az az egyetlen másodperc is elegendő, ami szilveszter estéjét az újév első pillanataitól elválasztja – a következő percekben azonban az is gyakran kiderül, hogy új életet kezdeni nem is olyan könnyű. A keretek kialakítása például akkor is időigényes lehet, ha egyébként minden feltétel – ötlet, elhatározás, anyagi erő – a rendelkezésre áll. A technikai lehetőségek azonban ma már tényleg majdnem korlátlanok.

Vegyük például a házépítést: gondolta volna, hogy 21 nap alatt vadonatúj házba költözhet? A kanadai (de nálunk is kapható) Horizont mobilház fémvázra épül, a falai hőszigeteltek, és az egész szerkezet kívül-belül háznak látszik (semmi köze például a konténerekhez – van rendes fala, födémje, teteje, belmagassága stb.). Az engedélyezése egyszerűbb, az adózása pedig kedvezőbb, mint egy hagyományos épületnek. A legnagyobb előnye azonban kétségkívül az, hogy a megrendeléstől számított 15 napon belül átvehető, és – az önhordó váznak köszönhetően – bárhol, különösebb tereprendezés, földmunkák és alapozás nélkül felállítható. Bár a legnagyobb kapható méret 41 négyzetméter (ezért egyébként nagyjából hétmilliót kérnek), az egyes modulokból tetszőleges számú egység összeépíthető, így gyakorlatilag bármekkora házat ki lehet belőle alakítani – tehát akár egy 200 négyzetméteres palota is szinte azonnal „házhoz jön”, ha megrendeljük.

A legtöbben persze ennél kisebb pénzigényű – de legalább ekkora horderejű – változások után sóvárgunk. Itt van például a fogyókúra – ki ne vágyna rá, hogyegy háromhetes nyaralás után frissen és karcsún, új testkontúrokkal térjen vissza az irigykedő munkatársak közé? A 21 napos terminus a napi többszöri intenzív testmozgás bevezetésével, illetve az évezredek alatt kiforrott húsvéti böjt aktua lizált előírásainak (napi háromszori étkezés, ezen belül egyszeri jóllakás, este 6 után csak víz vagy gyümölcslé) betartásával nagyjából 8 kilogramm leadására lehet elegendő, ami egy átlagos testalkatú emberen már garantáltan meglátszik. Ugyanezen időszak alatt egyébként egy nagyobb lélegzetű életmódreformba is belevághatunk: egy 4–7 napos léböjtkúrával a káros anyagok többségét el lehet távolítani a szervezetből, és az egészséges, méregmentes test a mozgásra, illetve az egészséges, mértéktartó táplálkozásra is sokkal könnyebben rávehető. Amit ilyenkor mindenképpen célszerű kihagyni, az a bioritmust tönkrevágó kávé – ami miatt éjjel normálisan aludni, nappal meg ébren maradni nem tudunk –, a felesleges kalóriának is tekinthető alkohol, meg az emésztés egyensúlyát is felborító finomított (kristály)cukor.

Egyébiránt minden életmódváltást érdemes az egészséges bioritmus beállításával kezdeni – amire szintén remek alkalom a nyári szabadság –: ha végig következetesen tartjuk az esti lefekvés és a reggeli felkelés időpontját (a kettő között legalább nyolcórányi, nyugalmas körülmények közötti alvással), akkor a szervezetünk ennyi idő alatt megszokja az új rendet, és nem lesz többé szükség az ébren tartó nappali kávéadagokra.

Viszont a rendszeres kávézás stresszoldó hatását érdemes kiváltani, például valamilyen relaxációs technika megtanulásával, vagy azzal, hogy az életmódváltás élményeit és nehézségeit rendszeresen megosztjuk valakivel (pél dául az interneten a sorstársakkal). Az emberi test szinte bármilyen egészséges változáshoz idomulni tud három hét alatt. Aki például úgy érzi, hogy a sarki buszmegállóig sem képes elfutni, az egy jól összeállított, ám kímélő edzésprogram segítségével a szabadság végére akár négy kilométernyi távolság lefutására is képes lehet.

A rövid futásokból és sétákból álló ciklusokat, illetve izomfejlesztő (edzéstermi vagy otthoni) tornákat ötvöző programot akár egyetlen modul ismételgetésére is alapozhatjuk (például 3 perc futás, 3 perc séta, 5 fekvőtámasz, 10-10 ugrás fél lábon), az idő előrehaladtával azonban vagy a modulokon belüli adagok számát, vagy az egymás után teljesített modulok mennyiségét (optimális esetben mindkettőt) növelni kell.

Személyes tapasztalataink szerint ritkaságnak számít, ha valaki hízásra akarja felhasználni a nyaralást, az viszont korántsem példátlan, ha egy meghatározott területen – konkrétan mellben – szeretnénk kigömbölyödni. Ezúttal nem a különféle szépészeti beavatkozásokra gondolunk: az interneten kíméletesebb eljárásokat is ajánlanak, amelyek célja a mell alatti izmok fejlesztése, és ezzel a mellek kiemelése.

Aki szebb mosolyra vágyik, annak is teljesülhet a vágya a nyaralás alatt: három hét egy fogsorgenerálra is elegendő lehet. Ha maguk a fogak többé-kevésbé rendben vannak, két hét múlva – a fogorvosnál tett első látogatásunktól számítva – már az új koronákkal vagy héjakkal mehetünk haza, a maradék idő pedig elegendő lesz rá, hogy enni és beszélni is megtanuljunk a szánkba épített esztétikus preparátumokkal. De meg lehet szabadulni a narancsbőrtől is egy háromhetes „mélyfeszesítő” kurzus során, amikor is egy speciális géppel négyféle (fény, rádiófrekvencia, vákuum, masszázs) hatásnak teszik ki kúraszerűen ismételve az érintett bőrfelületet.

Legalább ilyen hasznos, ha a cigarettát tesszük le (örökre) a vakáció idején (amire tényleg ez a legjobb alkalom, hiszen ilyenkor könnyebb kezelni – és valamilyen hobbival vagy ház körüli elfoglaltsággal semlegesíteni – a szinte törvényszerűen jelentkező ingerlékenységet). Az interneten többféle háromhetes leszoktató kurzust is kínálnak: van akupunktúrás, mágneses biorezonanciás, tapaszos, rágótablettás, homeopátiás, sőt meditációs is. Emellett létezik a híres 21 napos módszer (bővebben: vitalland. hu/dohstop), amely valójában semmilyen különleges technikát nem kíván, és az eszközigénye is minimális. Nyelvtanulásban – a szuperintenzív fokozatban – az abszolút kezdő szintről akár a középszintre is el lehet jutni három hét leforgása alatt, ehhez azonban szinte a teljes napot a gyakorlásra és a memorizálásra kell áldozni (egyébként ugyanilyen hasznos lehet – és nem is feltétlenül drágább –, ha a szóban forgó időszakot „nyelvi területen” töltjük el, mondjuk egy pizzériában, vagy kutyasétáltatóként dolgozva közben).

A jogosítvány is megszerezhető egy háromhetes periódusban – igaz, nem a nulláról, hanem a sikeres KRESZ-vizsga után. Az említett időszak arra is alkalmas lehet, hogy végre megtanuljunk kerékpározni – Magyarországon sajnos ritkaság a felnőtteknek szánt biciklioktatás, de egy jól leeresztett ülésű (hogy a láb garantáltan földet érjen), leszerelt pedálú és biztos kézifékű kerékpárral bátran elkezdhetjük az önképzést, először apróbb, majd egyre hosszabb gurulásokkal. Ha pedig már csak megálláskor, a felborulás megelőzéséhez tesszük le a lábunkat, akkor a pedált is nyugodtan visszaszerelhetjük, és a nyaralás végén akár kerékpárral is elindulhatunk a munkába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.