Folyamatos küzdelem az árral

Minden eddiginél nagyobb árhullámra számítanak avízügyi szakemberek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Bódva, a Hernád és a Sajó mentén. Edelényben újra kritikus a helyzet: hatvanezer homokzsákot kell magasításként elhelyezni, mert a két héttel ezelőtt felrakott, a tartós áradás és az esőzések miatt átázott töltések meggyengültek.

Tizennyolc Borsod megyei településen utakat zártak el az áradás miatt kiöntő folyók, patakok: Viszló, Debréte, Dédestapolcsány, Sajóvelezd, Nekézseny, Nagybarca, Bánhorváti, Rakacaszend, Rakaca, Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Csokvaomány, Kishuta, Nagyhuta, Alsómocsolád, Tornaszentandrás és Tornabarakony személyautóval tegnap megközelíthetetlen volt. Sátoraljaújhelyen ismét kiöntött a Ronyva.

A Borsod megyei Meszesen tegnap délután
A Borsod megyei Meszesen tegnap délután

Mezei Péter, a Borsod Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője tudósítónknak elmondta: az ellátásra, ápolásra szorulókat traktorokkal és terepjárókkal viszik át a legveszélyesebb szakaszokon, s adják át a falu határán kívül várakozó betegszállítóknak. Hozzátette: az élelmiszer-ellátással egyelőre nincs gond, a friss kenyeret, tejet szintén traktorokkal tudják bevinni, de a vidéken a legtöbb ember kamrájában vannak tartós élelmiszerek, füstölt hústermékek.

Az előrejelzések szerint az elmúlt napok hatalmas esőzése és a szlovákiai vízgyűjtőkön felhalmozódott víztömeg miatt minden eddiginél nagyobb árhullámra lehet számítani a Sajón, a Hernádon, a Bódván, a Tolcsván, a Zagyván. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes területein vészhelyzet elrendelését kérték a szakemberek a kormánytól. A kormány ennek a kérésnek tegnap eleget tett. Edelényben újra kritikus a helyzet, mert a két héttel ezelőtt felrakott, s a tartós áradás és az eső miatt átázott töltésnek kellene most újból megtartania a térségbe érkező árhullámot. A helyiek versenyt futnak az idővel: hatvanezer homokzsákot kell magasításként felrakni, hogy a töltések bírják a terhelést.

Tűzoltók, rendőrök, vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek, helyiek és önkéntesek dolgoznak megfeszítetten, hogy védjék a települést a Bódva áradásától. Romlott a helyzet Szikszón is, ahol újra árad a Vadász-patak, s ismét elöntéssel fenyegeti a házakat.

Borsodban a korábbi áradások miatt közel százan még nem térhettek vissza otthonaikba, s az újabb elöntések miatt tegnap további százzal nőtt a kitelepítettek száma a térségben. Többségüket rokonok, ismerősök fogadták be, néhány család pedig az önkormányzatok által kijelölt szálláshelyet veszi igénybe.

Szerdán jelentős árhullám vonult le a Zagyván és a Tarnán, a keddi, 25-40 millimétert meghaladó csapadékmennyiség után, ezért ismét megnyitották a jásztelki és a borsóhalmi vésztározót. Mivel a térségben most minden eddiginél nagyobb árhullámra számítanak, a Zagyva mentén is vészhelyzet elrendelését kérték a kormánytól.

A baranyai Ófalu, Tarrós és Alsómocsolád megközelíthetetlen volt közúton vízátfolyás vagy a burkolat alámosása és beszakadása miatt, s teljes útzárat rendeltek el Pécs és Pellérd, Szentdénes és Sumony, valamint Hosszúhetény és Hird között is.

A hazai folyókon tegnap 1961 kilométer hosszon volt készültség, ennek több mint felén harmadfokban védekeztek, főként a Tiszán, a Sajón, a Hernádon, a Zagyva alsó és középső szakaszán, valamint a Tarna és az Ipoly felső szakaszán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.