Passzív aktivisták

A várható szabályozások szerint 2018-tól már csak energiatudatos épületek építhetők Magyarországon. Ez jelentősen átrajzolhatja az ingatlanpiac arculatát, hiszen értékcsökkentő tényező lesz a magas fenntartási költség. A passzív technológia már most kéznél van, csak használni kell és hinni a jövőben.

A passzívház nem épület, hanem építési mód: olyan tervezési és technológiai koncepciót takar, amelynek kifejezett célja az épület fenntartásához és működtetéséhez szükséges energia mennyiségének minimalizálása. Ehhez többféle szerkezeti és gépészeti technológia hatékony kombinációját alkalmazzák, például a ma elfogadott műszaki szabványnál vastagabb szigetelést és hőviszszanyerős szellőzést, alternatív, megújuló energiaforrásokkal társítva. Számokban meghatározva egy A+ minősítésű passzívház energiafelhasználása a mi klímánkon nem haladhatja meg az évi 15 kWh/m² értéket. Csak összehasonlításul, egy átlagos magyar családi háznál ez az érték ennek tízszerese, 160 kWh/m². A különbséget akár zongorázni is lehet, mert a megtakarított éves rezsiből egy gyakorló pianínó ára mindenképpen kijön.

A futurisztikus koncepcióból húsz éve lett valóság, amikor Németországban megépült az első passzívház. Magyarországon eddig félszáz ilyen épület született, ezek tíz százaléka kapott német minősítést. Kevés kivételtől eltekintve az érdeklődést nem annyira a magyar társadalom környezettudatos elköteleződése korbácsolta fel, hanem az elszabadult energiaárak és a tavaly téli pánik az ukrán gáz körül.

Akármi is az indíték, a technológia hazai apostola, a tervezőket, gyártókat és kivitelezőket tömörítő Mapasz (Magyar Paszszívház Szövetség) fokozódó érdeklődéssel és remélhetőleg építtetői aktivitással számolhat. Már az üdvözlendő fejlemény lenne, ha nem is minősítetten passzív, de a lehető legalacsonyabb energiaigényű és leginkább környezettudatos há zak és középületek épülnének a közeljövőben. A szövetség ehhez nyújt széles körű információt szakmabelieknek és laikusoknak egyaránt. A Lakásvásáron is érdemes lesz hallgatni rájuk.

Hogyan és miből!

A hogyan és miből fogós kérdéseire kíván segítséget nyújtani a Zöld Sziget programja, ahol a kivitelező cégektől tájékozódhatunk a legmodernebb technológiákról.

május 1., 2., 13.00 óra 13.00-13.20 Miért érdemes passzívházban élni? Debreczy Zoltán Magyar Passzívház Szövetség elnöke 13.30-13.50 Hogyan építsünk paszszívházat? Farsang Attila okl. építészmérnök a Magyar Passzívház Szövetség elnökségi tagja 14.00-14.20 Passzívházat- Készházból! Kárpáti József ÉVOSZ /MA-KÉSZ elnök 14.30-14.50 Funkcionalitás és esztétika – Passzívházat kerámiából Kovács Csaba és Rusz Attila, a Magyar Téglás Szövetség szakértői 15.00-15.20 Minősített passzívházak kivitelezői tapasztalatai Béleczki Attila, a Magyar Passzívház Szövetség alapító tagja 15.20 Lakás felújítás, új építés finanszírozása Fórum valamenynyi előadó részvételével. Várható támogatások és kedvező hitelkamatok. 15.30 Hogyan finanszírozzam házam építését, lakásom felújítását? Kmetty Zsolt USF értékesítési igazgató

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.