Isteni anyag

Villás targoncák emelik le a polcról, nejlonzacskókba porciózva kerül az építési területre, villámgyorsan pakolják a szakértő kezek a szaruzat vagy a fal stafliváza közé: a kőzetgyapot elengedhetetlen kelléke lett az energiatudatos építkezésnek. Természetesnek vesszük, hogy van, pedig csak egy véletlennek köszönhető felfedezése. És mellesleg az egyik legzöldebb építőanyag, rengeteg jó tulajdonsággal.

A múlt század harmincas éveiben született az ötlet Hawaii szigetén. A vulkánkitörés során megolvadt kőzet maradványainak a felületén figyeltek meg vékony, üvegszerű szálakat – a helyi legenda szerint a dühös Pele istennő kitépett hajszálait. Némi kísérletezés után kidolgozták a technológiát, amivel a természet munkája kontrolláltan imitálható. A kőzetgyapot anyaga ma is vulkáni kőzet, amit koksz hozzáadásával kohóban olvasztanak meg. A folyékony kőzetet centrifugával vékony szálakká csapják, ami azonnal megszilárdul. Ezt futószalagon különböző sűrűségben paplanná terítik, kezelik, némi olajat és kötőanyagot adnak hozzá, tömörítik, formázzák, méretre vágják, csomagolják – és innentől már ismerős a történet.

Több mint hetven éve dolgoznak ezzel az anyaggal, jelentősége ma sem csökken, sőt, a környezettudatos szemlélettel inkább fokozódik. A szigetelőanyag megválasztásánál ugyanis a fokozottabb energiatudatosságnak több összetevője van, és ezek közül csak egyik a hőátbocsátási tényező (a tulajdonképpeni szigetelőképesség mércéje). További szempont, hogy mennyire természetes a felhasznált alapanyag és energiaigényes a gyártás, újrahasznosítható-e az életciklus végén, az allergének és szennyező anyagok jelenléte, páraáteresztés, tűzbiztosság, mérettartás, UV-állóság és még egy sor paraméter.

A fentiek ismeretében épületszigetelési célra kiváló választás a kőzetgyapot. Nem véletlen, hogy középületeknél, ahol a valamivel magasabb árat felülírják a minőségi és biztonsági követelmények, ez az ár-érték arányban legjobb és nyilvánvaló választás. A kőzetgyapot ugyanis szinte minden szempontból jelesre vizsgázik úgy a kivitelező, mint az építtető szempontjából. Természetes alapanyagának tűzbiztossága A1 kategóriájú, vagyis nem éghető, 1000 Celsius-fokon sem olvad, nem bocsát ki mérgező füstöt. Páraáteresztő, nem zárja le hermetikusan a szerkezeteket, nem gombásodik és penészesedik, teljes vastagságában víztaszító, jó tulajdonságait nedvességgel való érintkezés után is megőrzi. Nagy anyagsűrűsége révén a hangot is kiválóan tompítja, és az alacsony hővezetési tényező mellett a hőtehetetlensége is nagyobb, mint más szigetelőanyagoknak, így a könnyűszerkezetes épület vagy tetőzet télen-nyáron jobban tartja a hőt.

Egy épület átlagos élettartama 50 év. Ez alatt az idő alatt a kőzetgyapot állapota nem romlik: nincs mérhető hőmozgása, nem zsugorodik, nem reped, így hőhidak sem keletkeznek; rágcsálók nem tesznek benne kárt, ellenáll az UV-sugárzásnak. Technológiai szempontból a gyors beépíthetőség miatt fontos a kőzetgyapottáblák merev, önhordó tulajdonsága. Felhasználás közben nem keletkezik veszélyes hulladék, élettartama végén pedig újrahasznosítható. Addigra szerény számítások szerint is a gyártásnál befektetett energiának a százszorosát takarította meg szigetelőképességével.

Önhordó, formatartó, méretre szabható, tűzbiztos és környezettudatos
Önhordó, formatartó, méretre szabható, tűzbiztos és környezettudatos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.