Az ügyészségre kerül a csepeli kettős gyilkosság aktája

„Olyan nyomozati cselekményekre is szükség lehet, amelyek elvégzésére kizárólag az ügyészségi nyomozóhivatal jogosult.” Ezzel indokolta a BRFK, hogy hosszas vacillálás után mégis ügyészségi vizsgálatot kér a csepeli kettős gyilkosság ügyében. A Népszabadság azt is megtudta, hogy eltűnt az a táska, amelyben a meggyilkolt igazgató, Takács József a helyettesére terhelő bizonyítékokat a rendőrségre vitte.

A Fővárosi Főügyészség intézkedését kéri a BRFK a csepeli kettős gyilkosság ügyében folyó nyomozás során kiderült visszásságok, furcsaságok miatt – értesült a Népszabadság. A BRFK a gyilkosság óta eltelt tizennégy hónapban többször újraértékelte az eset egyes körülményeit, de a rendőrség vezetői csak most ítélik úgy, hogy az ügy minden körülményének tisztázásához olyan nyomozati cselekményekre is szükség lehet, amelyek végrehajtására kizárólag az ügyészségi nyomozóhivatalnak van hatásköre.

Csak az ügyészség vizsgálhatja például az akkori rendőrkapitány, Császár Mihály szerepét, ők kérhetik le a rendőrségtől az azóta távozott alezredes mobil- és más telefonjainak híváslistáit, tisztázandó, hogy a bűntény napján hányszor és mikor beszélt Kun Tamással, aki 2009. január 7-én este hidegvérrel kivégezte a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola igazgatóját,Takács Józsefet és egyik tanárát, Papp Lászlót.

A TV2 két hete közölte első riportját a csepeli kettős gyilkosság addig ismeretlen hátteréről. Beszámoltak arról, hogy Takács József a gyilkosság délelőttjén több mint egy órát töltött Császár Mihály kerületi rendőrkapitány irodájában. Takács előzőleg már hetekig gyűjtötte a bizonyítékokat gazdasági helyettese, Deme Gábor pénzügyi visszaéléseire. Aznap feljelentést tenni ment a kapitányhoz, legalábbis így tudja családja, sőt Orosz Ferenc, Csepel szocialista alpolgármestere is.

Többen látták nála barna bőrtáskáját, s a számlamellékletekkel együtt egy közel százoldalas feljelentést, amiről Császár alezredes ma azt állítja: szóba se került Takács egyórás ottléte alatt. Az ő verziója szerint Takács egy üveg bort akart vinni neki, de azt is a kocsijában felejtette.

Csakhogy a rendőrségen többen úgy tudják, másnap délelőtt 11 órára visszahívták Takácsot a kapitányságra – akkor megtehette volna a feljelentését, de közben Kun Tamás lelőtte. A gyilkosság minden mozzanatát rögzítette egy magnetofon, amelyet Takács József kérésére Papp László rejtett el a zsebében, mivel úgy tudták, hogy az iskolában csak kis Hitlerként emlegetett Deme is minden fontos beszélgetést rögzít. E magnófelvétel tanulsága szerint Kun, miután lelőtte Takácsot, utasította Pappot, hogy adja oda neki Takács táskáját. Azt a táskát, amelyben a feljelentés és az ahhoz összegyűjtött bizonyítékok voltak.

A szóban forgó táska nincs a rendőrség birtokában. Eltűnt, ahogy a szerver is, amelyen az iskola biztonsági kameráinak felvételeit tárolták. Azt Deme vitte el és semmisítette meg, állítása szerint Kun fegyveres fenyegetésének hatására. A táska, és benne az iskolában történt pénzügyi visszaélések bizonyítékainak sorsa azonban máig ismeretlen. A rendőrség a legutóbbi időkig nem is kereste a táskát, csak azóta, hogy nyilvánosságra került: abban a táskában vitte Takács Császár Mihálynak Deme „pénzügyi machinációinak” bizonyítékait. Azt mondják, azért nem keresték, mert Takács feljelentése „más úton” 2009. január 13-én eljutott hozzájuk, s az abban vélelmezett pénzügyi bűncselekményekben el is rendelték a nyomozást.

Takács József a feljelentéséről és annak mellékleteiről másolatot készített, és azt az iskolát működtető alapítvány egyik tisztségviselőjénél hagyta. Ő adta azt át később a rendőrségnek. Ha tehát Kun azért ölte meg Takács Józsefet és Papp Lászlót, hogy megszerezze az igazgató táskáját, hiába tette.

Miután csak egy évvel a gyilkosság után derült ki a rendőrség vezetői számára, hogy halála előtt tíz órával Takács József Császár Mihály alezredesnél járt azzal a céllal, hogy feljelentést tegyen, de ennek nyoma sincs a kapitányságon, a csepeli kettős gyilkosság nyomozásának irányítói újraértékelték az ügy furcsaságait. Azt például, hogy a kerületi kapitány ért utoljára a gyilkosság helyszínére, noha ő volt hozzá a legközelebb. Vagy azt például, hogy a gyilkosság után Császárt felhívta Kun Tamás, de a kapitány erről csak jóval később tájékoztatta feletteseit. A nyomozás egyik irányítója szerint utólag elgondolkodtató, hogy „Császár Misi mintha mindig mindenről hamarabb tudott volna, mint a nyomozók, de semmilyen fontos információt nem osztott meg az életvédelmi osztály munkatársaival”.

Bár Császár még ma is tagadja, többen is kitartanak amellett, hogy a kerületi kapitány ajánlotta biztonsági őrnek Kun Tamást a csepeli iskolába. Kun nemcsak Császárral volt jóban, hanem Demével is, állítólag tíz százalékért ő is szállított fiktív számlákat neki.

De vajon egy – a gyilkossági nyomozással párhuzamosan a gazdaságvédelmi osztályon is folyó eljárás jelen állása szerint – mintegy ötmilliós pénzügyi visszaélés, csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés vagy bármi más, elegendő ok lenne két ember kivégzésére? Vagy más titkot is rejteget még a Csepelsziget Általános és Szakképző Iskola?

A szóbeszéd szerint alapítása óta több száz fantomdiák után vettek fel állami normatív támogatást, jogosulatlanul. Egyelőre csak azt jelenthetjük ki biztosan, hogy 2008-ban egy kincstári ellenőrzés során „megbukott” az iskola, és a feltárt szabálytalanságok után milliós bírságot kellett fizetniük. A BRFK már bekérte a kincstár vizsgálati anyagát.

A BRFK-n azt mondják: szerintük semmi nem utal arra, hogy Császár Mihály csepeli kapitányként bűncselekményt követett volna el a gyilkossággal összefüggésben. Kevertkavart, próbált kimaradni az ügyből, elhatárolódni Kuntól és Demétől, miközben mind jobban belekeverte magát. De, hogy valóban így volt-e, vagy történt esetleg más is, amit még ma is homály fed, annak kiderítésére, csak az ügyészségnek vannak eszközei.

A csepeli iskola diákjai a tragédia másnapján
A csepeli iskola diákjai a tragédia másnapján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.