Lakáspiac: adu a vevőknél

Átfogó nemzeti lakáspolitika, a reálbérek emelkedése, valamint a foglalkoztatottság növelése nélkül nem várható érdemi előrelépés a magyar ingatlanpiacon – tömören így lehetne összefoglalni a Győrött megrendezett I. Közép-európai Ingatlankonferencián elhangzott előadásokat.

A pénzügyi-gazdasági válság a vártnál jobban megviselte a hazai lakáspiacot. A forgalom 20-30 százalékkal esett vissza, míg az árak átlag 10-15 százalékkal csökkentek – mondta Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke. A bankok hitelezési aktivitása is megcsappant, de a kereslet is a korábbi töredékére olvadt, az ügyfelek, lakásvásárlók bizalmatlanok a kölcsönökkel szemben.

Kereslet jelenleg szinte csak a tíz- és húszmillió forint közötti ingatlanokra van, s ezeket is szinte csak a készpénzes vevők vásárolják. Az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint az eladó lakások átlag három-hat hónap alatt találnak gazdára, de a kevésbé jó adottságú, elhelyezkedésű ingatlanok, illetve azon lakások értékesítéséhez, melynek árából a tulajdonos nem hajlandó engedni, egy év is kevés.

Ha később javulnak is a gazdasági feltételek, akkor is lesz persze egy olyan réteg, amely bérlakásokra szorul, illetve állami támogatás nélkül nem lesz képes lakást vásárolni. Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke szerint szükség van átfogó kormányprogramra, mely kiszámítható jövőképet ad az otthonteremtőknek éppúgy, mint az ingatlanpiaci szakembereknek.

Kereslet csak az olcsóbb ingatlanokra van
Kereslet csak az olcsóbb ingatlanokra van

Hozzátette: hazánkban a lakások több mint 90 százaléka magántulajdonban van, a tulajdonosok egy részének azonban nincs pénze a rendszeres karbantartásra, felújításra. Különösen nincs az energiatakarékos átalakításra, így az épületek tönkremennek, s az építőipari vállalkozások sem találnak munkát – tette hozzá Bencsik János, Tatabánya polgármestere. – Krónikusan hiányzik egy bérlakásprogram – fogalmazott Borsi, aki egy felmérésre hivatkozva ismertette: a magyar lakástulajdonosok közel negyede szívesen költözne át korszerű és megfizethető bérlakásba, de ilyenből jelenleg nem sok van a piacon.

A magyarhoz hasonlóan a szlovák lakáspiacot is megviselte a válság. Lubomir Kardos, a szlovák ingatlanszövetség elnöke elmondta: két évvel ezelőtt a pozsonyi ingatlanpiacban a nagy külföldi befektetők, spekulatív fejlesztők is remek üzletet láttak. Akkor a belvárosban a luxuslakások négyzetméterét ötezer euróért kínálták, míg ma már féláron sem tudják eladni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.