Csepeli vérfürdő: a volt rendőrkapitány a gyilkos patrónusa volt

Egy lapunk birtokában lévő nyilatkozat szerint Császár Mihály volt csepeli rendőrkapitány már 2001-ben kapcsolatban állt Kun Tamással, a múlt januári csepeli kettős gyilkosság gyanúsítottjával, és ajánlgatta is őt különféle „vagyonvédelmi” munkákra. Egy martonvásári nőnek azt mondta: Kun majd úgy elrendezi a zaklatóit, hogy még azt is elfelejti, hogy ott laktak.

Egyre több a kérdőjel a tavaly januárban történt csepeli kettős gyilkosság körül. Mint közöltük: a rendőrség már azt is vizsgálja, kik tudhatták, hogy Takács József, az iskola meggyilkolt igazgatója, kevéssel halála előtt a rendőrségen járt, hogy feljelentést tegyen helyettese, Deme Gábor pénzügyi visszaélései miatt. S vajon, akik tudták, azoktól eljuthatott-e a hír Takács gyilkosához, vagy az igazgatót vele együtt felkereső Deméhez?

Takács hetekig gyűjtötte-rendszerezte a helyettese pénzügyi visszaélésére vonatkozó bizonyítékait. Január 7-én találkozott Orosz Ferenc csepeli alpolgármesterrel, s közölte vele, siet a kapitányságra feljelentést tenni. A rendőrség elismeri, hogy Takács az épületben járt, a feljelentésnek azonban nem találták nyomát. Egy magas rangú rendőrtiszt azonban a TV2 Napló című műsorának azt mondta: Takács aznap csaknem másfél órán át, négyszemközt tárgyalt Császár Mihály (volt) csepeli rendőrkapitánynyal annak irodájában.

Császár a Naplónak azt mondta: találkozásukkor szóba se került a feljelentés, „az öreg egy üveg bort hozott, de a kocsijában hagyta”. A keddi Blikknek ellenben azt mondta: Takács, amíg rá várt, egy órát töltött egy másik szobában, de ott sem tett említést feljelentésről. (És ezek szerint a várakozás alatt az sem tűnt fel neki, hogy a kocsijában felejtette a bort, amit a kapitánynak hozott – A szerk.) Csakhogy a Napló informátora szerint másnap 11 órára „visszahívták” Takácsot azzal, hogy akkor majd megteszi a feljelentését. Vagyis: valahogy mégiscsak szóba kerülhetett a Deme elleni feljelentés január 7-én, néhány órával a kettős gyilkosság előtt, ha „visszarendelték” az igazgatót.

Akárhogy is történt, rejtély, hogy Takács tervezett feljelentésének híre miért nem jutott el a nyomozókhoz. Mint ahogy az is, miért nem vizsgálta eddig senki, hogy Császár a gyilkosság hírére nem a tetthelyre sietett, hanem a kórházban fekvő Kun Tamáshoz.

Az iskolában többen azt állítják: Kunt Császár ajánlására vették fel „biztonsági őri feladatokat is ellátó pedellusnak”. Ő ezt a Naplóban tagadta.

Néhány héttel a kettős gyilkosság után, egy martonvásári asszony megkereste Deme védőjét, Ruttner Györgyöt, hogy tudomására hozza, amit Kunról tud. Nyilatkozatát videóra vették, a leiratát a nő tanúk előtt aláírta. Az eset még 2001-ben történt. Az asszonyt háza kapujában rokonai megverték. Valaki ekkor azt javasolta, keresse meg Császár Mihályt, a helyi rendőrőrs akkori parancsnokát, aki segít megoldani a gondjait. Császár Kun Tamást ajánlotta, aki „majd elintézi a zaklatóit, hogy még azt is elfelejtik, hogy valaha Martonvásáron éltek”. Császár átadta az asszonynak Kun színes, nemzeti címeres névjegyét, mely szerint leendő segítője az Országos Közbiztonsági és Vagyonvédelmi Egyesület csoportvezetője.

Találkozásukkor Kun állítólag százezer forintot kért tőle azért, hogy „elintézze” zaklatóit. Az asszony megriadt, és többé nem kereste Kunt. Rendőrségi körökben tényként emlegetik, hogy amikor Császár a XIII. kerületi kapitányságon dolgozott, Kunt javasolta a szerveződő városőrség élére. Mire az ügy „komolyra fordult volna”, Császárt áthelyezték Csepelre. Onnan az egyik nagy biztonsági céghez igyekezett beprotezsálni Kunt, sikertelenül.

A fentiek fényében inkább hihető, hogy Császár javaslatára került Kun az iskolába, mint az ellenkezője, amit a volt kapitány állít. Hivatalos rendőrségi források is megerősítették, hogy Kun autója a csepeli rendőrkapitányság előtt parkolt, amikor három nappal a kettős gyilkosság után lefoglalták. De hogy került oda? Kun az iskola parkolójában várta Demét, amikor az Takács Józsefhez ment a felmondással járó átadás-átvételt intézni. Kun kiszállt a kocsijából és követte. De akkor ki vitte később a kocsiját a rendőrség elé? És vajon merő véletlen, hogy azon a három napon, amikor az autó ott állt, nem működtek a környék térfigyelő kamerái?

A gyilkosságot, az azt megelőző és az azt követő beszélgetéseket a tárgyaláson Takács oldalán részt vevő Papp Lászlónál elrejtett magnó rögzítette. A felvétel szerint Takács aznap csak Demével akarta rendezni az ügyeit. Mielőtt Kun fegyvert rántott volna, Takács többször is közölte: menjen vissza másnap, akkor megkapja a számítógépét és a személyes dolgait. Kun szinte előzmény nélkül lőtte le Takácsot, s az igazgató táskájáról kérdezgette az életéért könyörgő Pappot. Másodpercekkel után lelőtte őt is.

Ezután megsebesítette önmagát, majd Demét utasította, hogy törje fel a szerverszoba ajtaját és semmisítse meg a biztonsági kamerák képeit tároló szervert. Mi történt Takács József táskájával, amiben délelőtt még benne voltak a Deme feljelentését megalapozó iratok és számlák? A rendőrség hivatalosan azt közölte, hogy Takács „feljelentése” végül mégiscsak eljutott a BRFK gazdaságvédelmi osztályához. Kérdés, a Takács által összegyűjtött minden bizonyíték benne volt-e.

Összegyűrt rendőrségi kordonszalag a szemetesben a gyilkosság másnapján
Összegyűrt rendőrségi kordonszalag a szemetesben a gyilkosság másnapján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.