Cozma-ügy: a sok rendőr miatt szolidra sikerült az enyingi szabadulóbuli

Péntekről szombatra virradóra hajnalig mulattak Enyingen azok a családok, amelyekhez a Cozma-gyilkosság ügyében garázdasággal gyanúsítottak közül többen is hazatérhettek hat-nyolc hónapi fogva tartás után az előzetes letartóztatásból. Lehet azonban, hogy korai volt az öröm: ügyészi fellebbezés nyomán a frissen szabadultak néhány napon belül visszakerülhetnek a rács mögé.

– Péntek délutántól szombat estig mozdulni sem lehetett a rendőrautóktól a városban – mondja az enyingi nagyposta előtt egy középkorú asszony, aki szerint ezt a kiemelt figyelmet egyértelműen annak köszönhették, hogy pénteken hazaengedtek néhány személyt a Cozma-ügy gyanúsítottjai közül.

Akárkit állítottunk is meg a Fejér megyei városban, mindenki egyetértett ezzel a véleménnyel. Név nélkül többen is elmondták: pénteken futótűzként terjedt el annak a híre, hogy az érintett roma családok nagy „szabadulóbulit” szerveznek az előzetes letartóztatásból hazatérő családtagjaiknak.

A terv valóban ez volt. Megtaláltuk azt az éttermet Enying balatonbozsoki településrészén, amelyet a közös bulira a roma családok szerettek volna kibérelni. Az étterem vezetője kérdésünkre válaszolva elmondta: saját maga beszélte le a közös ünneplésről a romákat, arra hivatkozva, hogy a tervezett 150 fős bulihoz túl kicsi a helyiség. Az éttermet vezető hölgy hozzátette: tudomása szerint az érintett családok végül a saját otthonukban, egymástól függetlenül ünnepeltek.

Az enyingiektől kapott információk segítségével két érintett család házát is sikerült megtalálnunk, ám egyik helyen sem nyitottak ajtót. A szomszédok közül is csak egyetlen emberrel sikerült beszélnünk, aki azt állította: végül igen szolidra sikerült a buli, aminek szerinte az volt a fő oka, hogy két napig valósággal ellepték a rendőrök a várost.

Bár Enyingen mindenki meg van győződve arról, hogy a rendőri akció és a gyanúsítottak szabadulása között összefüggés van, R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője érdeklődésünkre ezt határozottan tagadta. Tájékoztatása szerint a múlt hétvégén egy előre tervezett közbiztonsági ellenőrzés-sorozatot tartottak a településen, amit a jövőben többször is meg fognak ismételni. Hétfőn nyugalom volt Enyingen, csupán egyetlen rendőrautót láttunk járőrözni a kisvárosban.

De volt-e okuk szabadulóbulit tartani a hazatérő gyanúsítottaknak? Ugyanis nem elképzelhetetlen, hogy néhány napon belül mindannyian ismét előzetes letartóztatásba kerülhetnek.

A helyzet megértéséhez tudni kell: a veszprémi Patrióta lokálban meggyilkolt veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma ügyében – amelynek összesen huszonhét gyanúsítottja van – két eljárásra bontották az eredetileg egységes nyomozást. Az élet elleni bűncselekményekkel és az azokhoz kapcsolódó bűnpártolásokkal hét személyt gyanúsítanak, őket nem érintik a kényszerintézkedésekkel kapcsolatos múlt heti döntések. A másik ügyben csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavarva, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdasággal gyanúsítanak huszonöt személyt, közéjük tartoznak azok, akiket a bíróság a múlt héten szabadlábra helyezett, s hazatérhettek.

Mivel a gyanúsítottakat eltérő időpontokban – jórészt tavaly nyáron – tartóztatták le, így a kényszerintézkedések időszakos felülvizsgálatáról is más-más időpontban dönt a bíróság. Az elmúlt héten a gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról hozott elsőfokú döntéseket a Veszprém Megyei Főügyészség megfellebbezte a megyei bíróságnál.

Fejes Pétertől, a megyei főügyészség vezetőjétől megtudtuk: mindegyik gyanúsított esetében írásban is indokolták, hogy milyen okai vannak – egyebek mellett a szökés-elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye – az előzetes letartóztatás fenntartásának. Ha a másodfokú bíróság helyt ad az ügyészségi beadványoknak, a most szabadlábra helyezett gyanúsítottak újra rács mögé kerülnek.

Kahler Frigyes, a megyei bíróság szóvivője kérdésünkre válaszolva elmondta: napokon belül jogerősen döntenek a fellebbezésekről. A szóvivő megerősítette azt az értesülésünket, miszerint a Cozma-ügyben a kényszerintézkedésekkel kapcsolatos ügyészségi fellebbezéseket a másodfokú bíróság eddig mindig elfogadta. Kahler – aki szerint az első fokon eljáró nyomozási bíró nem látta indokoltnak az előzetes letartóztatás fenntartását – cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a gyanúsítottakat azért helyezték volna szabadlábra, mert már annyi időt töltöttek előzetes letartóztatásban, ami túllépte a várható büntetésük mértékét. Hozzátette: elképzelhető ugyan, hogy ez a szempont megfordult a bíró fejében, ám ilyen indoklást hivatalosan nem adott.

Információink szerint a Cozmaügy vádirata április közepére készülhet el.

Tegnap nyugalom volt Enyingen, csak egy rendőrautó járőrözött a településen
Tegnap nyugalom volt Enyingen, csak egy rendőrautó járőrözött a településen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.