Iparikém-ügy: kik írták a nyomozók kottáját?

Hamarosan megkezdődnek a nyomozás végét jelentő iratismertetések a két éve kirobbant „iparikém-ügyben”. Három gyanúsítottal szemben iparjogvédelmi jogok és üzleti titok megsértése miatt már a közeljövőben vádemelési javaslatot terjesztenek elő. Egy szakértő megerősítette a sértett Diagon Kft. feljelentésében írtakat: a céget 4,1 milliárd forint vagyoni hátrány érte.

A Népszabadság úgy értesült, a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága napokon belül a gyanúsítottak elé tárja a két éve kirobbant, négymilliárdos iparikém-ügy iratait. Ezután, várhatóan még március közepén, az aktákat vádemelési javaslattal átadják a Fővárosi Főügyészségnek.

A különféle orvosi diagnosztikumokat gyártó és forgalmazó Diagon Kft. 2008. május 21-én tett feljelentést iparjogvédelmi jogok és üzleti titkok megsértésének gyanújával a vámőrségen. A feljelentés szerint a cég volt műszaki igazgatója és minőségbiztosítási vezetője 2007 augusztusa és 2008 márciusa közt több mint tízezer, szabadalmi oltalom alatt álló termékleírásokat és technológiákat, valamint üzleti titkokat tartalmazó adatfájlt töltött le a cég szerveréről saját adathordozóikra.

A Diagon – hivatalosan meg nem erősített hírek szerint – magánnyomozókkal deríttette ki, hogy két volt vezetője 2008. május 22-én a cégtől szerintük jogellenesen letöltött adatokkal Oroszországba indul, a Diagon korábbi partneréhez.

A vámnyomozók az utolsó pillanatban léptek közbe: Ferihegyen foglalták le azt a laptopot, amellyel az egyik volt vezető egy kisebb delegáció tagjaként Moszkvába készült. Társát a lakásáról állították elő. Mindketten tagadták, hogy jogosulatlanul töltöttek volna le szabadalmi oltalom alatt álló termékés technológiai leírásokat a Diagon szerveréről.

Ügyvédjük, Zamecsnik Péter korábban a Népszabadságnak azt mondta: a Szabadalmi Hivatal pecsétes papírjával tudják igazolni, hogy a Diagonnak nem voltak szabadalmi oltalom alatt álló termékei. Dezső Antal, a Diagont képviselő ügyvéd ugyanazokra a pecsétes papírokra hivatkozva, mint Zamecsnik, megerősítette a cég feljelentésében leírtakat, vagyis azt, hogy a gyanúsítottak szabadalmi oltalom alatt álló leírásokat vittek el a cégtől.

A nyomozás közel két éve alatt a gyanúsítottak vitatták a feljelentésben foglaltakat, mind az „ipari kémkedés” tényét, mind az okozott vagyoni hátrány nagyságát, utóbbit – a négymilliárd forintot – abszurditásnak minősítették. Most úgy tűnik, a vámőrség által kirendelt igazságügyi szakértők mindkét kérdésben a feljelentő igazát erősítették meg. E szerint voltak a Diagon tulajdonában lévő szabadalmi oltalom alatt álló dokumentumok a gyanúsítottaktól lefoglalt adathordozókon, a vagyoni hátrány nagyságát pedig 4 milliárd 111 millió 719 360 forintban határozták meg.

Időközben a vámőrség gyanúsítottként hallgatta ki a Diachem ügyvezetőjét is, aki a nyomozás adatai szerint alkalmazta a Diagontól távozott két vezetőt, és arról is tudott, hogy a jogtalanul letöltött adatokat külföldön értékesíteni akarják. Ezt a vámőrség szerint az is bizonyítja, hogy ő is tagja volt annak a delegációnak, amely május 22-én a Diagon titkait tartalmazó laptoppal Moszkvába indult.

A gyanúsítottak mindent tagadnak. Környezetükből olyan híreket kaptunk, hogy ha nem szüntetik meg velük szemben az eljárást, a nyilvánosság elé tárják, kik is írták valójában a nyomozók kottáját, és hogy kiknek az érdekében nyomoz a vámőrség. A VPOP ezzel kapcsolatban csak annyit közölt: ők a nyomozás kezdetén még csupán a feljelentő által közölt adatokból indulhattak ki, azokat ellenőrizhették.

A kirendelt igazságügyi szakértők eddig a feljelentő igazát támasztották alá. A gyanúsítottaknak azonban az iratismertetés során vagy később a bíróság előtt módjuk lesz a maguk igazát bizonyító indítványokat tenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.