Önjáróan

Ray Bradbury lírai szépségű novellában írja le egy elhagyott marsbéli ház végnapjait. A lakók már nincsenek ott, de az automatika végzi a dolgát:nyílnak a redőnyök, készül a pirítós, ki-be kapcsolnak a lámpák. Akkor fantasztikumnak tűnt, ma már valóság az intelligens ház.

Húsz éve még a dimmelhető érintőkapcsoló és a dugaljba tolt tárcsás időzítő volt a nappaliban a hightech csúcsa. Manapság csak a fantázia és a költségvetés szab határt a kényelmi szolgáltatásoknak. Okos és intelligens akkor lesz egy ház, ha az elektronikus berendezések öszszehangoltan, közös kezelőfelületről működtethetők vagy programozhatók. Akár távolról is.

Távolról sem elérhetetlen

Garzonban még odacaplatunk a kaputelefonhoz, de egy 500 négyzetméteres, többszintes házban jó eséllyel el is ment a postás, mire odaérünk, hacsak nem csenget kétszer. Kézenfekvő a megoldás: a lakás minden pontján válaszolhatunk a hívásra rejtett mikrofonok segítségével. Sőt, ha épp nem vagyunk otthon, a rendszer átirányítja a hívást a mobilunkra. Telekód segítségével akár a kaput is kinyithatjuk a feledékeny családtagnak, aki otthon hagyta a kulcsát. Távolról indíthatjuk a fűtést vagy a hűtést nyaralásról hazajövet, a fű miatt pedig amúgy sem kell aggódnunk, mert csapadékmennyiség alapján kap öntözést, viharban pedig automatikusan záródnak a redőnyök. A riasztót webkamerák tehetik hatékonyabbá.

A kényelemnek persze ára van. Egy jól felszerelt intelligens ház építésénél közel egyharmadával többet kell kalkulálni a gépészet rovatban. Igazán új építésű háznál éri meg okos rendszerben gondolkodni, mert a költséghatékonyságot nagyban növeli, ha a tervezés és kivitelezés korai stádiumában eldől, hogy milyen funkciók lesznek automatizálva. Javasolt szerkezetkész állapotban, az elektromos szerelések megkezdése előtt véglegesíteni a terveket. A koncepcionális tervezés során behatárolják az aktuálisan szükséges funkciókat, amit a kiviteli elektromos terveken véglegesítenek. Szerencsés és az építtető szempontjából bölcs döntés, ha szem előtt tartják a rendszer bővíthetőségét, hogy a jövőben lépést tarthassanak a piacra kerülő modernebb eszközökkel – a kábelezés módosítása és végpontok utólagos kialakítása ugyanis jelentős többletköltséggel jár.

A mai követelményeknek megfelelően elkészített tervezési dokumentáció kiterjed az érintésvédelmi, életvédelmi szabványok betartása mellett az energiatakarékos világítástechnikai megoldásokra és a gépészeti elemek optimalizált vezérlésének kidolgozására. A jól szigetelt, kivált a passzív minősítésű házak esetében felértékelődik a páratartalom-optimalizálás, a fűtés-, szellőzés- és klímavezérlés, a párátlanítás és az árnyékoló berendezések energiahatékony működésének megtervezése. A szakemberek szerint ezekre kell elsősorban költeni, és csak másodlagos a kiegészítő kényelmi és luxusfunkciók automatizálása és intelligens vezérlése.

Csillagpontosan

Egy modern ház elektronikai rendszerének elemei strukturált csillagpontos kábelezésre épülnek –minden vezérelt fogyasztótól és kapcsolóponttól kábelek vezetnek az intelligens otthon központjába, ahonnan egy felhasználóbarát kezelői felületről közvetlenül a lakók vagy előre meghatározott program vezérli az egységeket. A csillagpontos kábelezés nagy előnye a rendszer rendkívüli rugalmassága és jövőállósága. Ennek kulcsa a megfelelő és kellő redundanciával végzett nyomvonaltervezés, ami csak mintegy harminc százalékkal emeli az elektromos kivitelezés költségeit, viszont megkönynyíti a bővítést évekkel később.

Több nagy cég is foglalkozik intelligens rendszerek tervezésével és telepítésével. Érdemes a komplett hálózatot egy elektromos tervezőre bízni. A választást leginkább az alapján mérlegeljük, hogy zömében milyen berendezéseket szeretnénk vezérelni vagy automatizálni. Bizonyos gyártók és forgalmazók kifejezetten a komfortot szolgáló, sokoldalú, szórakoztatóelektronikai készülékeket is irányító rendszerekre specializálódtak, míg mások a gépészeti berendezések összehangolt működésének irányításában nyújtanak kiemelkedő megoldásokat. Mivel ezekkel a rendszerekkel azután együtt kell élni, használatukat el kell sajátítani, a döntés és a beruházás előtt tanácsos alaposan megismerkedni a kezelői felületek – távirányítók, érintőképernyők, szoft verek – működésével. Egy logikátlanul vagy bonyolultan működő termosztát is megkeseríti az ember életét, hát még egy nehezen kézre álló központi interfész.

 

Csillagászati vagy megengedhető?

Ha megbarátkoztunk a rendszer arculatával, akkor jöhet a kulcskérdés: az ár. Koncepcionális tervezésért átlagban az alapterületi négyzetmétert szorozzuk fel ezerrel. A rendszerek kábelezésen felüli költsége egymillió forint környékén kezdődik. Ebbe a szokásos számítógép-hálózati kimenetek, tévé- és telefoncsatlakozó pontok, fényerőszabályozott lámpák mellett egy távjelzéses riasztó installálása is belefér, de tűzjelzés és központi vezérlés még nem. A háztartási gépeket is vezérlő érintőképernyős mobil távirányító egység, a szellőzés, fűtés és párátlanítás automatizálása már kétszer ennyivel terheli meg a költségvetést.Ki a kicsit nem becsüli

Az okosan tervezett intelligens rendszer nem kidobott pénz.

Jogilag például értéknövelő tényezőnek minősül, így ingatlanértékesítésnél leírható a fizetendő adóból. Nem hiábavaló forintoskodás az automatizálási rendszert használni az épületben lévő fogyasztók adatainak mérésére, regisztrálására sem. Egy társasháznál a költségmegosztás alapjául szolgáló mérők jeleit sem egyedileg, hanem egy rendszeren keresztül gyűjtik be. Az értékek naplózásával, havi és éves grafikonok megrajzolásával hatékonyabb energiamenedzsment kialakítására és működtetésére is lehetőség nyílik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.