Házakat is fenyeget a belvíz

Százötvenezer hektárnyi termőföldet borít jelenleg belvíz – az elöntések főként az ország keleti területeire jellemzők. Több településen már házakat fenyeget a magas talajvíz. A folyók is áradnak, de a legtöbb helyen még első fokú az árvízvédelmi készültség.

Kunszentmiklóson a település határában húzódó gát átvágásával sikerült elhárítani annak veszélyét, hogy a hét végén hat-nyolc házat elöntsön a belvíz. A Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei azonban még nem lélegezhettek fel: hétfőn Izsákon kellett ugyanezzel a módszerrel megvédeniük a házakat. Mindkét településen pincéket, emésztőgödröket is elöntött a víz, folyamatosan szivattyúznak. A Jászságban a megemelkedett talajvíz miatt korlátozták a koporsós temetéseket, Jászárokszállá son és Jászdózsa temetőiben már csak az urnás temetés megengedett.

A dél-alföldi Csanyteleken mezőgazdasági területek kerültek víz alá
A dél-alföldi Csanyteleken mezőgazdasági területek kerültek víz alá

Országszerte a belvíz okozza jelenleg a legtöbb gondot: százötvenezer hektárnyi mezőgazdasági területen van elöntés, az őszi vetések ezeken a helyeken tönkremehetnek. Aggasztó a helyzet a Bodrogközben, ahol a Tisza és a Bodrog által körbezárt 55 ezer hektáros területnek mintegy negyedén vetés, legelő, erdő és gyümölcsös áll víz alatt. A belvíz itt házakat még nem veszélyeztet, de a lakott területeken, pincékben, kertekben már megjelent a talajvíz. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúr és Kisújszállás térségében III. fokúra emelték a belvízvédelmi készültséget, de emellett éjjel-nappal szivattyúznak Cibakháza, Cegléd, Jászberény, Kisköre, Jászkisér, Kunhegyes és Karcag térségében is. A csatornák, amelyek fogadni tudják a szántókról beemelt vizet, lassan megtelnek, van, ahol már 95 százalékos a főcsatornák telítettsége.

Az áradás jelenleg inkább a kisebb folyókon jellemző: a Zagyva jobb és bal partján Jászberény és Újszász között, valamint a Tápió bal partján harmadfokú a készültség, míg a Bodrog, a Hortobágy, a Kraszna, a Tisza és a Tarna mentén inkább az első vagy a másodfokú készültség a jellemző. Az országban, jórészt a tiszántúli területeken, eddig összesen nyolcszáz kilométernyi folyószakasznál kellett valamilyen fokozatban árvízvédelmi készültséget elrendelni.

A Sajó és a Tisza áradása miatt négy út ideiglenesen járhatatlanná vált Borsod megyében. Vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni Sajóivánka és Sajókaza, valamintMuhi és Köröm között, s rézsűcsúszás miatt lezárták a 26-os főút és Sajóvelezd közötti útszakaszt. A Tisza áradása miatt napok óta járhatatlan az ároktői komphoz vezető út is.

A tizenkét regionális vízügyi igazgatóságból tíznek a területén van valamilyen szintű belvízi vagy árvízi készültség. A kialakult helyzet a hirtelen elolvadó nagy mennyiségű hónak és a hét végi esőknek köszönhető. Az ország nyugati részében egyelőre jobb a helyzet, mint a tiszántúli területeken. A Dunántúl északi részén csaknem háromezer hektárt borít belvíz, ennek fele szántó. A Kis-Balaton térségé ben naponta százötven-százhetvenezer köbméter vizet szivattyúznak ki. A Balaton déli partján is gondokat okoz a belvíz, de egyelőre sem lakott részeket, sem nagyobb kiterjedésű mezőgazdasági területeket nem veszélyeztet.

A szakemberek most a kedvezőbb időjárásban bíznak: ha a hét második felére beígért éjszakai fagyok valóban bekövetkeznek, úgy lassulhat a belvízi elöntés: a jegesedés megállíthatja ezt a folyamatot. Keddre az Alföld térségében még öt milliméternyi csapadékmenynyiségre számítanak a szakemberek, szerdára viszont inkább a ország déli felében várnak többfelé esőt, záporesőt, zivatarokat. A legrosszabb helyzetben lévő keleti régióban –főképp Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében – több ezer ember védekezik, huszonnégy órás szolgálatot ellátva: több itteni vízügyi igazgatóságra a dunántúli megyékből is érkeztek vízügyes szakemberek, hogy segítsenek az árvíz és a belvíz elleni küzdelemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.