Kalifornia lajstromozná az állatkínzókat

A közveszélyes szexbűnözőkhöz és a mániákus gyújtogatókhoz hasonlóan internetes regiszterbe vennék az állatkínzókat Kaliforniában; a nyilvános adatbázis tartalmazná többek között a lakcímüket és munkahelyük adatait is.

Az Egyesült Államok az állatvédelemben eddig is élenjáró nyugati parti állama lesz az első, ahol ilyen szigorú szabályokat vezetnek be, ha a törvényjavaslatot elfogadják a képviselők. A beadvány körül bábáskodó civil állatvédő szervezet szerint a regiszter más bűncselekményekre vonatkozó „korai előrejelzőként” is kitűnően működhetne, ugyanis – állítják – az állatkínzók gyakran az erőszak más formáitól sem riadnak vissza. Az új rezsim mellett jobban célkeresztbe kerülnének a törvénytelen állatviadalok rendezői is.

A törvényjavaslatot jegyző demokrata párti politikus szerint egymillió dollárnál (kétszázmillió forint) kevesebb pénzből létre lehetne hozni a regisztert. Csatát kell még vívni azonban az állateledel-forgalmazókkal és az adókat általában is határozottan ellenző jobboldallal, ugyanis a költségeket a kutya- és macskatápra kivetett kisebb sápból fedeznék. Megnyugtatóbbnak tűnik egyelőre az állatjóléti szabályozást rendre gyanakvással fogadó mezőgazdasági termelők hozzáállása, akik legalább nem utasítják el az ötletet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.