Milliókat termelő marihuánaültetvények

Újabb két vietnami drogültetvényt számolt fel a rendőrség: egy fóti és egy csepeli családi házban több tízmillió forintnyi drogalapanyagot termeltek.

Az elmúlt két hétben két helyen számolt fel a rendőrég vietnami bűnszervezetek érdekeltségébe tartozó drogültetvényeket. Előbb egy fóti családi házban bukkantak 770 tő, az elsődleges vélemények szerint igen jó minőségű indiai vadkenderre a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói, majd Csepelen csapott le a BRFK egy – szintén vietnamiak által bérelt – családi házra, ahol több mint 600 tő indiai vadkendert találtak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével végrehajtott akcióban a budapesti és a Pest megyei nyomozók lefoglaltak számos, a marihuánatermeléshez használt berendezést, 26 ezer eurót és négy – hamisnak tetsző –10 ezer forintos bankjegyet.

A múlt év eleje óta Budapesten 32, Pest megyében (Gödöllőn, Veresegyházán, Vácott és most Fóton) négy drogültetvényt számoltak fel. Ródler Norbert, a BRFK kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője és Blitz Miklós, a Pest megyei rendőrség felderítő osztályának vezetője az NNI-vel közös sajtótájékoztatójukon óvatosságra intették azokat, akik külföldieknek, főleg ázsiaiaknak, hosszabb időre bérbe adják családi házukat. A vietnami drogtermelők jellemzően előre kifizetnek egy évet, s többnyire meg sem kísérelnek alkudni, ám ezért a tulajdonos-bérbeadó nagy árat fizet. Háza belső falait lerombolják, átfúrják, a növények növekedését serkentő fűtő-, világító, párásító eszközökhöz lopják az áramot – volt olyan bérbeadó, akinek milliós számlát állított ki az elektromos művek. A vietnami drogtermelők tíz éve első bázisaikat Angliában építették ki, majd onnan a rendőrség kiszorította őket, ezért Csehországban, illetve Magyarországon teremtették meg az ipari méretű marihuánatermelés feltételeit. A bérelt házakat tíz-tizenötmilliós beruházással hipermodern drogültetvényekké alakítottak át, s még gyökeresedést serkentő hormonokkal is kezelték a növényeket. Becslések szerint egy év alatt 22milliárd forint értékben állítottak elő országszerte marihuánát, így a hazai fűfogyasztás kétharmadát a vietnamiak fedezték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.