Kiadjáka svédek az auschwitzi felbujtót

A varsói rendőrség által kiadott európai elfogatóparancs alapján Stockholmban a hét elején elfogták azt a 34 éves svéd férfit, akit a lengyel hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy ő volt a felbujtója annak a két lengyelnek, aki ellopta az auschwitzi haláltábor kapuja fölül az „ARBEIT MACHT FREI” feliratot.

A lengyelek azzal támasztják alá gyanújukat, hogy a most elfogott svédnek szélsőjobboldali múltja van, és hogy a két lengyel egy éve az ő cégénél volt vendégmunkás.

Az érintett mindent tagad, ügyvédje pedig felindulva azt mondta, hogy nem is érti, mi történik, hiszen védence sokat segített a svéd és a lengyel hatóságoknak az ügy felgöngyölítésében. Ügyvédjén keresztül a lefogott férfi bejelentette, hogy bármikor szívesen áll a svéd bíróság elé, de a lengyel igazságszolgáltatás tisztaságát kétségbe vonja.

Az EU jogszabályai alapján a svéd bíróságnak nincs az ügyben tárgyalási joga, mérlegelési joga is csak annyi, hogy a kiadatási kérelem formailag nem hiányos-e. Persze lehet késleltetni az ügyet, húzhatják az időt, de jelen helyzetben végül is ki kell adni a svédet Varsónak. Mivel az érintett tiltakozott a kiadatás ellen, csütörtökön előzetes kiadatási letartóztatásba helyezte őt a stockholmi bíróság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.