A győri tábla súlyosbította az ítéletet

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Győri Ítélőtábla a roma kárpótlási csalás elsőrendű, Vas megyei vádlottját, és bűnsegédjének is börtönbe kell vonulnia.

Horváth József elsőrendű és Huszár János másodrendű elkövetők 2002 és 2004 között részt vettek azoknak a kárpótlási ügyeknek a lebonyolításában, amelyek keretében az osztrák kormány pénzjuttatásban részesítette a nemzetszocialista rendszer idején Magyarországról Ausztriába elhurcoltakat, akiket ott rabszolgamunkára kényszerítettek. A kárpótlási igényeket és az azokat megalapozó dokumentumokat a Magyarországi Zsidó Örökségi Közalapítványhoz kellett benyújtani. Ezt a szervezetet bízták meg ugyanis azzal, hogy az Osztrák Megbékélési Alap által folyósított kárpótlást az érintetteknek átutalja. Utólag kiderült, hogy az ország több megyéjében hamis igazolások alapján adtak be kárpótlási igényeket, és ezek egy részében közreműködött Horváth. Őt csalás és magánokirat-hamisítás miatt első fokon 3 év 6 hónap börtönre ítélték. A másodrendű Huszár bűnsegédként 1 évet kapott, de 1 évre felfüggesztették. Tegnap a Győri Ítélőtáblán Nagy Zoltán tanácsa súlyosbította az ítéletet. Horváthra öt évet szabtak ki, Huszár büntetését két évre emelték, amit le is kell ülnie.

A tábla nevében nyilatkozó Kovács Tamás bíró tudósítónknak elmondta: a két elkövető esetében elsőfokon nem volt jogszerű indoka annak, hogy ne szabják ki a törvényi minimumot, mely éppen anynyi, amennyit csütörtökön jogerősen kiróttak Győrött.

Az elítéltek egyébként 58 millió forintos kárt okoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.