Számlagyár a garázsban

Az elmúlt napokban a pécsi köztemetőben fogták el azt a körözött férfit, aki a vámőrség szerint számlagyárat működtetett, s így mintegy 200 millió forinttal rövidítette meg az államot. A Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Nyomozóhivatala a pécsi J. Ivánt különösen nagy adóhiányt okozó csalás és magánokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítja. A vagyoni bűncselekményekért korábban már büntetett 42 éves férfi – a vizsgálat adatai szerint – Pécsett egy garázsban „dolgozott”.

Bus Szilvia, a nyomozóhivatal sajtóreferense elmondta: J. Iván az elmúlt három évben hozzávetőleg egymilliárd forint értékben bocsátott ki számlákat 21 nem létező vagy felszámolás alatt álló cég nevében. A számlákat – amelyek mögött nem állt valós gazdasági tevékenység – csaknem száz cég vásárolta meg. A vevők a fiktív számlákat költségként tüntették fel könyvelésükben, így kevesebb adót fizettek.

A vizsgálat szerint az államot 200 millió forint kér érte.

Bus Szilvia hozzátette: a pécsi számlagyáros ellen a tél elején indult vizsgálat, a férfi a nyomozás hírére ismeretlen helyre távozott. Bujkálása során több volt ügyfelét súlyos fenyegetéssel próbálta rávenni arra, hogy ne tegyen vallomást, az egyik számlabefogadónak pedig – egy testes verőemberrel – éles lőszert küldött. Két hónapos bujkálás után a napokban a vámnyomozók elfogták és őrizetbe vették J. Ivánt: a férfi egy volt ügyfelével akart találkozni a pécsi temetőben, amikor kattant a kezén a bilincs.

A számlákat vásároló vállalkozá1sok tulajdonosait is adócsalással gyanúsítják, s e vállalkozások bankszámláját – a kár megtérülése érdekében –a vámőrség zárolta. Így eddig 80 millió forintot tudtak lefoglalni. A pécsi bíróság elrendelte J. Iván előzetes letartóztatását, mivel tartani lehet a férfi szökésétől és attól, hogy a gyanúsított újra megpróbálja befolyásolni az ügy érintettjeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.