Milliárdos csalással gyanúsított fészekrakók

Csalás és okirat-hamisítás miatt több mint ötven ügyben indítottak eljárást Miskolcon az avasi lakásvásárlásokkal kapcsolatban. A kár értéke meghaladja az egymilliárd forintot.

A Fészekrakó programban biztosított állami források jogtalan lehívásával egymilliárd forintot is meghaladó értékben követtek el csalást és magánokirat-hamisítást azok a személyek, akik lehetővé tették, hogy családok tucatjai költözhessenek be a jogszabályok kijátszásával a miskolci Avas lakótelepre.

Fodor Zoltán miskolci önkormányzati képviselő 2008 novemberében tett feljelentést a gyanús körülmények között zajló lakásvásárlásokról. Később a feljelentéshez csatlakozott Káli Sándor városi polgármester is. Az Avas lakótelepre két évvel ezelőtt tucatszám telepedtek be családok, s e beköltözési hullám hátterében vélhetően egyetlen nagyszabású bűnügy húzódik, amelynek célja a Fészekrakó programban biztosított állami források jogtalan lehívása.

A lakásokat megvásárló családok a gyerekeik után járó szociálpolitikai támogatást önrészként felhasználva bankhitelt vettek fel, s a gyanú szerint a zökkenőmentes ügyintézést garantáló hivatali közreműködők a pénz egy részét – a szóbeszéd alapján a vételár huszonöt százalékát, vagyis egy átlagos, nyolcmilliós lakás esetén nagyjából kétmillió forintot – visszakapták.

A szerteágazó ügy vizsgálatával kapcsolatban meglehetősen szűkszavú volt a rendőrség. Mint megtudtuk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon jelenleg is folyik a nyomozás. Erre hivatkozva Egyedné Novodonszki Éva szóvivő nem kívánt válaszolni a visszaélések részleteit firtató kérdéseinkre. Ami kiderült: csalás és okirat-hamisítás miatt több mint ötven ügyben indítottak eljárást az avasi lakásvásárlásokkal kapcsolatban, s ezek közül néhány vádemelési javaslattal már az ügyészségre jutott. A csalással és okirathamisítással okozott kár értéke meghaladja az egymilliárd forintot. A gyanúsítottak számáról egyelőre nem adott tájékoztatást a rendőrség, mint ahogyan arról sem, vannak-e ügyvédek, banki és közigazgatási szakemberek a gyanúsítottak között.

Más forrásokból arról értesültünk: e kör tagjainak segítsége nélkül nem jöhettek volna létre azok a szerződések, amelyek lehetővé tették, hogy szinte egyik napról a másikra tucatjával költözzenek be jórészt elszegényedett, többgyermekes családok a környékbeli falvakból a miskolci lakótelep lakásaiba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.