Csoda vagy orvosi tévedés?

Három és fél órával azután, hogy a kolumbiai Cali városának Rafael Uribe klinikájának orvosai kiállították a halotti bizonyítványt és a temetkezési vállalkozó elkezdte előkészíteni a testet, a halottnak hitt 45 éves nő, NoeviaSerna megmozdult. A helyi El País napilap beszámolója szerint Jaime Aullon, a Cristo Rey temetkezési cég alkalmazottja mintegy ötcentis sebet ejtett, hogy a vér kiürüljön az erekből, s átmossa formalinnal, amikor a nő egyik, majd másik karja is megmozdult, s a szíve újra verni kezdett. A testet kezelő férfi a sokkhatás közepette is feltalálta magát, telefonált a férjnek, hogy az asszonyt visszaszállítja a klinikára.

Mint a kolumbiai újság írta, a nőt, aki öt éve sclerosis multiplexben szenvedett, hétfő délelőtt vitték be a kórházba, mert átmenetileg leállt a szíve és a légzése. Sikerült újraéleszteni, ám kora délután a légzés és a vérkeringés ismét leállt. Mint a klinika sürgősségi részlegének főorvosa,Miguel Ángel Saavedra elmondta, a testre kötött műszerek sem jelezték már az életfunkciók, így a szív működésének jeleit, ennek megfelelően kiállították a halotti anyakönyvi kivonatot.

Saavedra szerint Kolumbiában még nem volt példa arra, hogy egy halottnak nyilvánítottba visszatérjenek az életfunkciók, azaz a szív teljes leállása után a vérkeringés újrainduljon. De mint a főorvos a lapnak nyilatkozta, Európában és az Egyesült Államokban 38 ilyen esetet jegyeztek fel, amely jelenséget a bibliai történet szerint feltámadt Lázár után Lazarus-szindrómának nevezik. Saavedra a történteket azzal a lehetőséggel magyarázta, hogy a szervezetben felgyülemlett orvosság gyakorlatilag „lebénította” a szívet, ám az ütőér átvágásakor a vérmozgás beindulásával a gyógyszerek már tudtak hatni a szív működésére.

A kolumbiai El País bulvárosan mindenesetre azért hozzátette, lehet, hogy csoda történt. A lapunk által megkérdezett Dr. Mózes Tibor sebész szerint inkább orvosi tévedésről lehetett szó, amennyiben valószínűleg nem észlelték, hogy nagyon alacsony szinten még működtek az életfunkciók, azaz nem következett be az agyhalál.

A kolumbiai lap szerint az asszony azóta is kómában fekszik a klinikán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.