Három évig is eltarthat a romeltakarítás Haitin

Három évbe telhet, amíg sikerül a januári földrengés romjait eltakarítani – közölte Rene Preval elnök az AP hírügynökségnek. Ezer teherautó ezer napi munkájára lesz szükség – vélte, elismerve, hogy ő és kormánya tagjai, a lakossághoz hasonlóan, egyelőre félnek visszatérni a látszólag épen maradt épületekbe a gyakori utórezgések miatt. A földrengés, majd a következő napok teljes káosza a haiti vezetés szerint több mint 212 ezer halálos áldozatot követelt.

Az Amerikaközi Fejlesztési Bank tegnap a károkat 7–13 milliárd dollár közötti összegre becsülte, s 14 milliárdra az újjáépítés költségeit. Márpedig az újjáépítés a fővárosban, Port-au-Prince-ben gyakorlatilag csak a romeltakarítás után kezdődhet. Preval kormánya tagjaival egyelőre a főváros repülőterének rendőrségi állomásán tartja üléseit. Most az elsődleges feladat a főváros területén kívül több ezer ember befogadására alkalmas sátorvárosok kialakítása, még az esős évszak beköszönte előtt. Ám a sátrakból még csak kevés érkezett külföldről.

A fővárosiak egyre türelmetlenebbek, s hibáztatják a kormányt, hogy az élelmiszer-elosztás akadozik. Preval elnök elismerte, hogy tehetetlenek, hiszen a segélyezés a nemzetközi szervezetektől, illetve az ENSZ-kéksapkások és az amerikai katonák biztosításától függ.

Közben a haiti hatóságok továbbra is előzetes letartóztatásban tartják azt a tíz amerikai baptista aktivistát, aki 33 gyereket próbált meg buszon átvinni a határon a Dominikai Köztársaságba. Noha úgy tűnt, hogy esetleg hétfőn ideiglenesen szabadlábra helyezik őket, kiderült, hogy az ügyvédjükként eljáró férfi t korábban Salvadorban fiatalkorú nicaraguai és közép-amerikai nők szexcélú kereskedelmével vádolták meg. A magát Haitin ügyvédnek kiadó, s jószolgálatait az amerikaiaknak felajánló Jorge Puellót SalvadorbanJorge Anibal Torres Puello néven körözik, ám mint az AP értesült, az Egyesült Államokban is indult elleni eljárás csalás miatt. Az Idaho állambeli gyermekmentő szervezet tagjai ebben az ügyben vétlenek, hiszen már letartóztatásuk után jelentkezett védőügyvédjüknek Jorge Puello, akit hétfő este óta viszont már Interpol-körözés alapján keresi a haiti és a szomszédos dominikai rendőrség is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.