A Facebookon szabad bírálni a tanárt

Precedensértékű ítéletet hozott egy amerikai bíró egy volt középiskolás ügyében, aki fegyelmit kapott, mert angoltanárát bíráló oldalt nyitott a Facebook közösségi portálon.

Az Amerikai Polgárjogi Unió (AC-LU) áttörésként és a szólásszabadság győzelmeként, jogi szakértők pedig számos más ügyben is irányadó precedensként értékelik egy floridai bíró döntését. Az ítélet egyelőre arra vonatkozik: Katherine Evans egykori középiskolás – ma a Floridai Egyetem újságírás szakos hallgatója – joggal követelhet volt iskolaigazgatójától kártérítést. A 19 éves lányt évekkel ezelőtt azért büntették – az iskolai értékelésébe is bekerülő – fegyelmivel, illetve vonták ki egy időre az érettségire felkészítő órákról, mert angoltanárát bíráló oldalt nyitott a Facebook közösségi portálon. Ennek címe ez volt: „Sarah Phelps a mindenkori legrosszabb tanárom.” Evans felkérte diáktársait, hogy osszák meg ők is a tanárral kapcsolatos gondolataikat. Részben támogató, részben őt magát bíráló megjegyzéseket kapott, majd maga számolta fel az oldalt.

A bíró szerint a lány megjegyzése a „védett beszéd széles ernyője alá esik”. Ez egy diák véleménye volt ez egy tanárról, amelyet iskolán kívüli közegben hozott nyilvánosságra, semmilyen zavart nem okozott az iskolában. Nem utalt (továbbá) a nemiségre, nem volt közönséges, fenyegető, és nem lépett fel törvénytelen vagy veszélyes magatartást támogatóan sem –áll az indoklásban, amely kitér arra: megtorló lépésként lehet csak értékelni, hogy az igazgató két hónappal azután adott fegyelmit, hogy Evans maga számolta fel az oldalt.

Fontos győzelem ez, mert megerősíti, hogy a szólás és a véleménynyilvánítás szabadsága Amerikában nem függ attól, hogy milyen eszközt használnak a vélemény kifejezésére –mondta Maria Kayanan, az AC-LU jogi igazgatóhelyettese.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.