Többször is hazaszökött a kórházból a tbc-s beteg

Még 4–6 hét kell ahhoz, hogy egyértelműen kiderüljön: azok a faddiak, akiket tbc gyanújával kezelnek, valóban betegek-e –tudta meg lapunk az érintetteket kezelő intézményekben.

Február 25. ésmárcius 9. között a szekszárdi Balassa János Kórház tüdőszűrő-vizsgálatot tart Faddon. A 4800 lelkes Tolna megyei faluban azért lesz kihelyezett tüdővizsgálat, mert – mint arról írtunk – január 20-án egy 29 éves faddi asszonyról kiderült, hogy tuberkulózisos, s a nő családjában és rokonságában február 2-án tartott vizsgálat pedig kimutatta, hogy kilenc gyerek és három felnőtt tbc-fertőzöttnek tekinthető.

Gagyi Emma, a szekszárdi kórház tüdőgondozójának vezető főorvosa érdeklődésünkre elmondta: tavaly októberben már tartottak tüdőszűrést Faddon, ám akkor egy beteget sem találtak. A főorvos hozzátette: októberben a falubeliek közül kevesen jöttek el a vizsgálatra, s nem jelent meg az a nő sem, akiről januárban derült ki, hogy tbc-s. A jövő héten kezdődő vizsgálat a 30 évesnél idősebbek számára kötelező, ám lehetőség van arra, hogy aki a 14. évét betöltötte, az elmenjen tüdőszűrőre.

A kilenc tbc-gyanús faddi gyereket február 5-e óta Mosdóson, a Kaposi Mór Kórház tüdőgyógyászatán kezelik.Major Tamástól, a kórház igazgatóhelyettesétől megtudtuk, 4–6 hét kell ahhoz, hogy megállapítható legyen: a gyerekek valóban tuberkulózisosak-e. Az eddigi vizsgálat alapján csak az mondható ki, hogy a gyerekek bőrén kimutatták a tbc kórokozóját.

A tbc-s faddi asszonyt immár négy hete a szekszárdi kórházban ápolják. Zombori Gábor, a tüdőosztály vezető főorvosa elmondta, hogy az asszony állapota súlyos, a betegségét szinte az utolsó pillanatban fedezték fel. (Az aszszony a múlt héten immár harmadszor szökött haza a kórházból. Legutóbb a tisztiorvosi szolgálat rendőri kísérettel vitte vissza a kórházba – tájékoztatta tudósítónkat Fülöp János, a falu polgármestere.)

A három tbc-gyanús faddi felnőttet is a szekszárdi kórházba utalták. Közülük egy Pest megyébe települt, ezért nem ment be a szekszárdi tüdőosztályra. A kórházi kezelést igénybe vevő két felnőtt egyike nem tuberkulózisos, hanem más tüdőbetegségtől szenved, a másik páciensről pedig másfél hónapi vizsgálat után lehet majd megállapítani, hogy gümőkóros-e.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.