Börtön volt a dühöngőszoba Kecskeméten?

Megalapozatlanok azok az állítások, miszerint megalázták volna a kiskunhalasi pszichiátrián a zárt osztály betegeit– állapította meg Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat belső vizsgálata.

A testület szerint az sem bizonyítható, hogy létezett volna börtönszoba a kecskeméti Juhar utcai speciális iskolában. A „dühöngő” létezését több önkéntes tanú akarja igazolni a nyomozásban. Mint arról lapunkban beszámoltunk, két ápolónő feljelentése szerint a kiskunhalasi pszichiátrián megalázták a zárt osztályos betegeket. Egy másik nyomozás szerint a fogyatékosokat is foglalkoztató kecskeméti Juhar utcai speciális iskolában létrehoztak egy belülről nem nyitható szobát, amelybe rendszabályozási céllal hoszszabb-rövidebb időre bezártak a nehezen kezelhető gyerekeket. Lapunknak nyilatkozó pedagógusok és egy szülő szerint volt olyan gyerek, aki a szükségét is itt volt kénytelen elvégezni.

A megyei önkormányzat belső vizsgálata szerint mindez csak az elbocsátott dolgozók, valamint a szocialisták lejárató kampányának a része. Azt ugyan elismerték, hogy létezett egy izolációs szoba a Juhar utcai intézményben, de két év alatt mindössze három alkalommal használták, szoros nevelői felügyelet mellett.

Sümeghi Lászlóné, a Juhar utcai iskola volt igazgatóhelyettese önként távozott az intézményből, mert – elmondása szerint – nem értett egyet felettese szakmai felfogásával. Érdeklődésünkre közölte: a bizottság előtt is megnevezte azokat a személyeket, akik tudtak a „dühöngő” létezéséről, ennek ellenére nem tartották fontosnak a meghallgatásukat.

Szabó Ferenc Bács-Kiskun megyei főügyészhelyettes elmondta: egyik büntetőügyben sincs még gyanúsított. Hozzátette: a Juhar utcai eset kapcsán egyre több személy jelentkezik önként tanúvallomásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.