Recsegnek a svéd épületek

A svéd hadsereg farösundi, 750 négyzetméteres garázsának a teteje az óriási hó terhe alatt vasárnap hajnalban beszakadt.

A pontos kárösszeg ugyan szigorúan titkos, de a svéd rádió tudni véli, hogy legalább ötven harci jármű szenvedett komolyabb sérülést.

Svédországban két hét alatt a sundsvalli lovarda-, a kalixi főgimnázum tornaterme, a jokkmokki vásárcsarnok, az Alfa Laval teniszcsarnoka, tizennyolc kisebb uszoda és négyszáztíz lakóház teteje szakadt be a rárakódott roppant hó súlya alatt.

A svéd biztosítók szövetsége – reagálván az eseményekre – érdekes közleményt adott ki, melyben figyelmeztette az ingatlantulajdonosokat, a rájuk leselkedő veszélyekről.

„Egy szokványos négy-ötszobás villa tetejére rakódott egy méter vastag hó súlya tizenkét személyautóénak felel meg! A hagyományos tetőszerkezettel és cseréppel rendelkező családi házak négyzetméterenként általában 150 kiló terhelést bírnak ki, ami 50 centiméternyi friss-, illetve 40 centiméternyi öreg, vagyis nedves hónak felel meg. Ha a házban recsegéseket, roppanásokat, szokatlanul különös hangokat hallunk, vagy az ajtók, az ablakok látszólag indokolatlanul szorulni kezdenek, akkor azonnal intézkedni kell és a havat haladéktalanul le kell kotorni a tetőről” – javasolja a közlemény, amely talán Magyarországon is megszívlelendő lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.