Esküvők: nem a ruha a lényeg

Ha nem is sokan, de vannak párok, akik 50 felett döntenek úgy, hogy összekötik az életüket. A pszichológus szerint nekik sokkal nehezebb dolguk van, mint a fiatalabb pároknak, de érdemes küzdeni.

Már teljesen letettem arról, hogy még lesz valakim. Azzal vigasztaltam magam, hogy bár társat nem találtam, egészségesek a szüleim, vannak barátaim, szeretem a munkám. Az nem érdekelt, hogy nem mentem férjhez, de a magánytól nagyon szenvedtem – meséli Zsuzsa, aki már évek óta házas. Mégis arra kér, hogy még a keresztnevét is változtassuk meg, amikor későn jött boldogságáról beszél. Ötvenhárom évesen ment férjhez, egy nála tíz évvel idősebb férfihoz, akivel egy szakmai rendezvényen találkoztak. A férfi már volt nős, kétszer is, két felnőtt gyereke is van az első házasságából. – Már attól is nagyon boldog voltam, hogy végre találtam egy társat, nem volt fontos, hogy elvegyen. Amikor megkérte a kezem, el is bizonytalanodtam, úgy éreztem, hogy nevetséges lennék menyasszonyszerepben – meséli.

Végül mégis igent mondott, a családja és a barátai pedig biztatták. Azt mondja, hogy az esküvő élete egyik legszebb napja volt. – Nem voltak sokan, alig harminc embert hívtunk. Természetesen a férjem gyerekei is eljöttek és ott voltak a szüleim is – emlékszik. Ha nem is sokan, de igenis vannak párok, akik 50 felett kötik össze az életüket – mondja Nagy Annamária esküvőszervező. Éppen ezért internetes oldalán külön fel is hívja a figyelmet arra, hogy nem csak fiatal párok esküvőszervezését vállalja. Legutóbb egy ötvenéves férfi és egy hatvanéves nő esküvőjét segítette.

Nagy Annamária tapasztalatai szerint ezek az esküvők sokkal egyszerűbbek, bensőségesebbek, mint a fiatalabbaké.

– A húszas, harmincas éveikben járó menyasszonyok királylányok akarnak lenni ezen a napon. Ezért nagyon fontosak számukra a külsőségek: a ruha, a frizura, a smink vagy a terem díszítése. Egy 50 év feletti nő is  szeretne minél szebb lenni az esküvőjén, de neki már nem ez a legfontosabb – magyarázza. Az esküvőszervező szerint nem árt figyelembe venni azt sem, hogy a vendégkör általában idősebb. A pár szülei, a barátok kevésbé bírják az esküvővel járó megpróbáltatásokat: gyakori, hogy a helyszínre hívják az anyakönyv vezetőt és ott tartják a vacsorát is, ahol a szertartás zajlott. Nagy Annamária még nem találkozott olyan 50 felett házasodó párral, akik nagy felhajtást kértek volna. Azt mondja, hogy ezeken az esküvőkön nem szokott sem menyasszonytánc, sem vőfély lenni, de ettől még lehetnek emlékezetesek. – Jelen vannak a  menyasszony és a vőlegény gyerekei, az unokáik, ez adja meg az esküvő hangulatát – állítja.

Hozzáteszi: nemcsak azért vállalkoznak kevesebben házasságra ebben a korban, mert nehéz párt találni. Szerinte egy sor más is befolyásolja az idősebbeket, például az, hogy az évtizedek alatt összegyűjtött vagyont ki örökli majd. – Teljesen érthető, ha valaki, aki végigdolgozta az életét, nem akarja, hogy ne mindent a saját gyerekei örököljenek – mondja. A férfiak sokkal könnyebben találhatnak társat ötven felett, mint a nők. 

Választhatnak a kortársaik, de a harmincas, negyvenes nők közül is – mondja Almási Kitti  pszichológus.Hozzáteszi: új tendencia, hogy a férfiak egyre szívesebben vállalnak (újra) gyereket is ebben a korban. A nőknek már nem ilyen egyszerű. – Látom a saját pácienseim között is, hogy sokan szenvednek a magánytól, nem találnak korban hozzájuk illő férfit – meséli. A pszichológus szerint az egyedülálló ötven felettiek elsősorban nem házastársat, még csak nem is élettársat keresnek, inkább egy partnert a szabadidő eltöltéséhez, színházba járáshoz, utazáshoz. Szerinte a többségük nem bánja, ha ezek után a saját külön lakásába tér haza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.