Felakasztotta magát a fenegyerek (Lee) Alexander McQueen

Kiemelkedő tehetséget gyászol a divatvilág. Negyvenéves korában, otthonában felakasztotta magát Alexander McQueen, aki 1996 és 2003 között négy alkalommal érdemelte ki a szigetország legjobb divattervezőjének címét.

Halála egy héttel követte édesanyja, Joyce elhunytát. A divatvilág napjaink egyik leghíresebb emberének elvesztése beárnyékolja a napokon belül kezdődő londoni divathetet, és kérdéses, sor kerül-e új kollekciója tervezett bemutatására az egy hónap múlva esedékes párizsi show alkalmából.

A sztárdizájner (aki Lee Alexander McQueen néven látta meg a napvilágot) egyszerűen Leeként emlegette magát első keresztneve alapján. Édesapja taxisofőr volt. A fiatal McQueen már 16 évesen befejezte iskoláit. Vele született tehetsége felismeréseként azonban nyomban el tudott helyezkedni tanoncként a szabászat legjobb brit hagyományai őrző Savile Row-i Anderson & Shephard, majd a még rangosabb Gieves & Hawkes cégnél, melynek megbízói közé tartozott Károly walesi herceg is. Később mégis elvégezte az elit Central Saint Martins College of Art and Design divatintézetet. Ma már a legendák világába tartozik, hogy diplomamunkájának számító összeállítását teljes egészében felvásárolta az excentrikus divatújságíró és társasági személyiség, Isabella Blow, aki később múzsájává és a közismerten meleg tervező bizalmasává vált. A súlyosan depressziós Blow három évvel ezelőtt többedik próbálkozás után ugyancsak önkezével vetett véget életének.

A magát a divat „huligánjának” tartó, később drámai, romantikus ruhakölteményeiért csodáltMcQueenmár 1996-ban, JohnGallianoutódjaként elnyerte a Givenchy vezető tervezőjének pozícióját. Az ezredforduló óta az Alexander McQueen márkanév a Gucci csoport része lett. A brit szabászatot és a francia couture-t egyesítő tervező a konfekció ruházatba is bedolgozta magát, sőt parfümjei is sikeresek voltak.

A negyvenéves McQueen tavaly önkezével vetett véget életének londoni lakásában
British fashion designer Alexander McQueen walks on the catwalk at the end of his 2004-2005 Autumn/Winter ready-to-wear fashion collection in Paris, in this March 5, 2004 file photo. McQueen was found dead on February 11, 2010. REUTERS/Philippe Wojazer/Files (FRANCE - Tags: FASHION OBITUARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.