Olvad a hó, magas a talajvíz

Nagyobb árhullámra egyelőre nem számítanak, de belvizes elöntésektől tartanak a vízügyes szakemberek. A talajvíz sok helyen már most magas, az olvadó hó pedig tovább ront a helyzeten.

Egyetlen hazai folyószakaszon sincs jelenleg árvízvédelmi készültség, és belvízvédelmi fokozatot is csak néhány helyen kellett elrendelni az elmúlt napokban. A szakemberek azonban óvatosságra intenek: a folyók vízgyűjtőin jelenleg a sokéves átlagot meghaladó hókészlet várja az enyhülést. Ez a hómennyiség – mint azt Lovas Attila, a Közép-Tiszavidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta – ugyan csak harmada a 2000. évi nagy árvízkor mértnek, s fele a 2006-osnak, ám egy hirtelen jött olvadás, jelentős menynyiségű, friss csapadékkal tetőzve, árhullámokat indíthat el a Tiszán. Ha az olvadás lassú és kiegyensúlyozott lesz, s e mellé szárazabb időjárás társul, az is előfordulhat, hogy nem lesz szükség jelentős védekezésre. A Tisza mentén élők számára megnyugtató, hogy tavaly átadtak két árapasztó tározót, a cigándit és a tiszaroffit, amely szükség esetén akár húsz-harminc centiméterrel is csökkentheti az árhullámok magasságát. A vízügyi igazgatóságok az érintett területen gazdálkodók lajstromba vételét már elkezdték, s egyeztettek arról is, hogy a földek esetleges elárasztása esetén milyen a teendőikre lehet majd szükség. A gátakat több helyen megerősítették, ennek ellenére akadnak „érzékeny” pontok: a Tisza egyik szolnoki szakszán, valamint a Hortobágy-Berettyó mezőtúri védvonalánál vannak kevésbé stabil gátrészek. Mint megtudtuk, ezekre külön védekezési tervet dolgoztak ki.

Csősz József erdőmérnök Tószeg határában fényképezi a jég okozta kárt

Ausztriában, a Duna felső szakaszán folyamatosan nő a „hókészlet”, ám ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy árhullám vonul le a folyón – mondta érdeklődésünkre Janák Emil, a győri székhelyű Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Hozzátette: a meteorológiai előrejelzések szerint hideg marad az idő, e miatt a jövő héten még nem lehet számítani jelentős olvadásra, s árvízre a folyó magyarországi szakaszán. Az igazgató szerint az a meghatározó kérdés, hogy az olvadás várhatóan hosszú folyamatának idején mennyi eső esik a Duna vízgyűjtő terében. Janák Emil utalt arra: tavaly is sok volt a hó, de mivel akkor nem érkezett nagyobb mennyiségű csapadékutánpótlás, az olvadás nem okozott gondot. Ugyanakkor hangsúlyozta: a tavaszi esőzések mindig árvízveszélyt jelentenek. Janák Emil közölte: az Esztergomhoz közeli Tát község térségében – ahol eddig a dunai árvízek komoly gondot okoztak – elkészültek a töltésépítés tervei, a szükséges pénz is rendelkezésre áll, a kivitelezést egyelőre nem tudják elkezdeni. A kormány ugyanis mandátuma lejártáig nem engedi a közbeszerzési eljárások kiírását.

A belvíz a szakemberek szerint jelentős gondokat is okozhat az országban: a Jászságban már most is 30 ezer hektárnyi a vízzel borított mezőgazdasági területek nagysága. A talajvíz sok helyen magasan, negyven centiméterrel a földfelszín alatt áll, s ha erre még ráolvad a hó, akkor ugrásszerűen nőhetnek a belvizes területek. Nehezítheti a helyzetet, hogy árhullámok idején a belvíz elvezetésére szolgáló csatornáknál korlátozhatják a földekről átszivattyúzott vizek beemelését. A vízügyi szakemberek szerint a tavaszi munkák megkezdését az ország számos térségében hátráltathatja majd a belvíz.

Miközben az ország egyes tájain már olvadt, tegnap délután Zalában a frissen esett hó miatt elakadtak az autók a 74-es és a 86-os főúton. Barnakpuszta és a baki tető között több kilométeres sor alakult ki, Zalalövő térségében pedig egy kamion fordult keresztbe, emiatt mindkét úton és mindkét irányban állt a forgalom. A rendőrség fontosnak tartotta közölni, hogy célszerű havazásban elkerülni az említett két szakaszon kívül a 75-ös főúton a baki tető és Pölöske közötti utat, a a 76-os főúton a Nagykapornak és Kisbucsa közötti részt, és Zalacsány után, az alsómándi kereszteződésnél Keszthely felé leágazó 7351-es út Felsőpáhokig tartó szakaszát. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.