Fémfokossal a rablók ellen

Egy 77 éves kislóki férfi a közelmúltban fémfokossal futamított meg a házából két betörőt, akiket még nem fogott el a rendőrség. A betörőkkel szembe szálló egykori mezőőr ösztönösen cselekedett, bele sem gondolt abba, mekkora veszélynek teszi ki magát és a feleségét.

Berkei János kislóki portájának kapujában azt mondja, nagyon fél, ezért nem enged be senkit a házába. Ne haragudjunk, de ő is, meg a felesége is kiborult idegileg, nyugalomra van szükségük, bizalmatlanná váltak az idegenekkel szemben. Túl nagy sokk érte őket.

Aztán az idős ember – aki mielőtt nyugdíjba ment, 22 évig mezőőr volt a faluban – mesélni kezd. A történetét hallgatva nem meglepő, hogy annak a február eleji éjszakának a felidézése napok múltán is felzaklatja a 77 éves férfit.

Azon az éjszakán a hálószobában aludt a feleségével. Éjfél körül zajt hallottak a bejárati ajtó felől. Felkeltek, de mire kiértek volna az előszobába, beszakadt az ajtó. Két csuklyás alak rontott be, és az idős házaspár szemébe világítottak a zseblámpájukkal. Berkei János azt mondja: fehér kabát meg fehér nadrág volt rajtuk, nyilván azért hogy jobban beleolvadjanak a nagy hóba.

– Az egyikőjük feldöntött, leszorított a földre, és egy kést szorított a nyakamhoz – folytatja. – Kiabált, hogy mutassuk meg, hol van a pénz, adjuk oda, különben mindkettőnket megölnek. Mondtam, hogy nincs pénzünk. Közben a másik rabló kutatott a házban, de nem talált semmit. Akkor a késes fickó otthagyott, hogy segítsen keresgélni a társának. Ezt használtam ki, felálltam, szép lassan odalopakodtam a szekrényhez, levettem a tetejéről a fémfokost. Óvatosan megközelítettem a késes támadót, aztán oldalról fejbe vágtam. Akkorát sújtottam le rá, amekkorát csak bírtam. Nem esett el, de megszédült. A másik látta, hogy mi történt, de annyira meglepődhetett, hogy eszébe sem jutott megtámadni. Néhány másodperc alatt eltűntek a házból. Nem vittek el semmit, sőt, még a pajszert is otthagyták, amivel az ajtót felfeszítették.

A Fejér megyei törpefalu lakói szörnyülködve beszéltek János bácsiék megtámadásáról, hozzátéve, hogy nem lett volna sem erejük, sem bátorságuk fejbe vágni egy rablót.

– A sértetteknek nagy szerencséjük volt, hiszen kiszámíthatatlan, hogy stresszhelyzetben egy erőszakos bűnöző miképp reagál – mondja Boros Zoltán, a Sárbogárdi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. – Nem javasoljuk az idős embereknek, hogyha az otthonukban megtámadják őket, akkor szálljanak szembe a tettesekkel. A kislóki támadókat egyelőre nem sikerült elfogni, a rendőrkutyák a falu szélén fekvő háztól az aszfaltos főutcáig követték a nyomokat. Nem tudni, hogy az idős férfi mekkora sérülést okozott a támadójának. Mint megtudtuk, sem a házban, sem a menekülési útvonalon nem találtak vérnyomokat. Boros Zoltán elmondta, a nyomozás adatai szerint a sértett jogos önvédelmi helyzetben ütötte fejbe a támadóját a fokossal, cselekedete arányban állt a veszélyhelyzettel, így nem indul ellene eljárás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.