Halálos partidrog bukkant fel

Új, a hazai fogyasztók előtt eddig ismeretlen partidrog veszélyeire figyelmeztet az ÁNTSZ.

A tiszti főorvosi hivatal által lapunkhoz is eljuttatott közleményében arra kéri a lakosságot, legyenek nagyon óvatosak az úgynevezet Mephedrone nevű partidroggal, mert külföldön több halálesetet is okozott. A szert porszívó-illatosítóként vagy növényi növekedést serkentő tablettaként forgalmazzák az interneten. A termékről szóló hirdetésekben ugyan jelzik, hogy a készítmény emberi fogyasztásra nem alkalmas, ám a blogolók, fórumozók és a világhálót böngészők hamar rájöttek, hogy a szer „nem rendeltetésszerű használatával” a már ismert drogokhoz hasonló kábító hatás érhető el. Miért veszélyes a mephedrone? A szer fogyasztói között Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel. Angliában két tinédzser halt meg fogyasztása során. Az ecstasyhoz hasonló elven működő szer hosszú távú egészségkárosító hatása egyelőre még az orvosok előtt is ismeretlen.

A szer veszélyessége miatt az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal közegészségügyi főosztálya felvette a kapcsolatot a Drogfókuszponttal. A nemzetközi korai jelzőrendszeren keresztül is megtörtént a riasztás. Az ominózus készítményt a BRFK laboratóriuma beazonosította, a VPOP pedig több alkalommal foglalt már le ilyen anyagot.

Az interneten könnyedén hozzáférhetőek az extázist ígérő partitabletták Magyarországon. A fogyasztók védelmét máskor oly bőszen védő hatóságokat hiába kérdeztük, a világhálón terjesztett partidrogokról mintha tudomást sem akarnának venni – írtuk az Interneten rendelhető extázis című cikkünkben még tavaly, november 19-i számunkban egy csomagküldő szolgálat segítségével, a világhálón partidrogot terjesztő céggel összefüggésben. Az újabb partidrog felbukkanása nyomán ellenőriztük: a vállalkozás az elmúlt negyedévben is hirdeti a világhálón extázist és „pörgést” ígérő tablettáit, noha az EU-ban már betiltották a szóban forgó szereket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.