Panorámakabin az űrállomáson

Nálunk már délelőtt tíz óra volt, Floridában még hajnal, amikor tegnap elindult az Endeavour amerikai űrrepülőgép a floridai Kennedy Űrközpontból. Az indítás előtt nem sokkal felhők gyülekeztek, de ezúttal nem kellett elhalasztani az indítást. (Egy nappal korábban a rossz idő miatt „lőtték vissza” a startot.) Ha minden a tervek szerint alakul, ez volt az utolsó éjszakai indítás. Ebben az évben még négy űrutat terveznek, és ezzel lezárul az 1981-ben kezdődött űrrepülőgép-program.

A most fellőtt Endeavour rakterében ott van a 18 tonnás, hét méter hosszú, 4,5 méter széles Tranquility nevű összekötőmodul és a Cupola névre keresztelt csillagászati megfigyelőberendezés. A Tranquility eredetileg kikötőmodulnak készült, ám miután több csatlakozómodul építését törölték, inkább egyfajta kiszolgálóegység szerepet lát el. A csatlakoztatásával válik teljessé az űrállomás életfenntartó rendszere, mivel a Tranquility tartalmaz több víztisztító, légszűrő berendezést és egy illemhelyiséget is. A modul másik fő feladata a Cupola névre keresztelt „kilátókabin” hordozása. Az űrvilág. hu csillagászati portál szerint az Európai Űrügynökség (ESA) által legyártott egység teljes, 360 fokos kilátást biztosít az űrállomás lakóinak, megkönnyítve ezzel a Föld felszínének megfigyelését illetve az űrbázis robotkarának az irányítását.

Az amerikaiak négy űrsiklót állítottak anno szolgálatba: a Columbiát, az Atlantist, a Discoveryt és a Challengert. A Challenger 1986-ban az indítás után nem sokkal felrobbant. Ezt pótolta az Endeavourt, amely először 1992-ben járt az űrben. 2003 februárjában a Columbiát is katasztrófa érte: az indításkor megsérült hővédő burkolat a légkörbe való viszszatéréskor annyira felforrósodott, hogy az űrrepülőgép szétrobbant. A Columbiát már nem pótolták; két évre felfüggesztették az űrsiklók repülését. Ez idő alatt próbálták biztonságosabbá tenni az űrjárművet.

Az űrrepülőgép holnap érkezik a nemzetközi űrállomáshoz, a visszatérés tervezett ideje magyar idő szerint február 21. hajnala.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.