Nehezen járható utak, hótól elzárt települések

Sok hó hullott a hétvégén országszerte, szinte mindenütt lelassult a közlekedés. Borsodban hófúvás alakult ki, több település megközelíthetetlenné vált. Tolna megyében 20–25 centi hó hullott. Az Útinform jelentése szerint szombaton minden út járható volt, vasárnapra azonban – elsősorban a feltámadó szél miatt –több helyen fennakadás volt a közlekedésben.

Az autópályák és a főutak burkolata latyakos volt, a mellékutakat hó borította. Borsodban kritikussá vált a helyzet: a szél hótorlaszokat emelt, emiatt órákon át nem lehetett megközelíteni Pányok, Korlát, Fony, Regéc, Mogyoróska és Hejce köz séget. A térségbe nagy teljesítményű hómarókat, rakodógépeket irányítottak. Nehezítette az utak megtisztítását, hogy a szél újra és újra hófalakat épített. A közútkezelő kora esti jelentése szerint már csak Hejce volt megközelíthetetlen, a többi településre, ha nehezen is, de el lehetett jutni.

Légrádi Veronika, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője érdeklődésünkre elmondta: a társaság 320 gépe állt szolgálatba a hétvégén, hogy mielőbb megtisztítsák az utak burkolatát.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról tájékoztatott: vasárnap ötven alkalommal kellett kisebb karambolok, árokba csúszások miatt kivonulniuk a tűzoltóknak.

A havazás lelassította a vasúti közlekedést is, aMÁV elővárosi járatai 15–25 percet késtek.

Közel egy méter hó Washington környékén

Az elmúlt 88 év rekordját közelítette, egyes helyeken meg is döntötte a szombatra leesett hó az Egyesült Államok keleti partján, Washington és Baltimore térségében. A fővárosban 53, Howard megyében 97,3 centi havat mértek. Washington mellett négy szövetségi államban hirdettek rendkívüli állapotot, a hóviharok 230 ezer háztartást vágtak el az elektromos áramtól, fűtéstől. A szolgáltatást vasárnap kezdték helyreállítani. A régió három reptere, illetve Philadelphia légikikötője leállt. Barack Obama terepjárókonvojának autóját is megrongálta egy faág; az elnök a világvége-prófécia helyszínéről, illetve az azonos nevű katasztrófa-akciófilmről „Hómaggedonnak” keresztelte át az ítéletidőt. (Washingtoni tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.