A Mount Everest megtisztítása

Nepáli hegymászók kockázatos expedíciót terveznek a Mount Everest (Csomolungma) megtisztítására. Aggasztják őket azok a károk, amelyeket az évtizedek óta folyó hegymászás okozott a világ legmagasabb csúcsán. A húsz hegymászót a csúcsot hétszer meghódító Namgyal serpa vezeti. A Himalája megtisztítói azt tervezik, hogy eltávolítanak több mint két tonna szemetet.

Környezetvédő aktivisták szerint a világ legmagasabb hegycsúcsa tele van korábbi expedíciók hátrahagyott maradványaival, ideértve az emberi ürüléket is. Szerencsétlenül járt hegymászók holttestei is találhatók itt, amelyek nem bomlanak el a szélsőséges hideg miatt.

– Az Everest veszít a szépségéből. A hegy teteje most tele van oxigénpalackokkal, régi imazászlókkal, kötelekkel és egykori sátrakkal. Legalább két holttest is fekszik ott évek óta –magyarázta a 30 éves Namgyal serpa.

Korábban voltak már más próbálkozások is a 8850 méter maga Mount Everest egyes részeinek megtisztítására, viszont a serpa csapata lesz az első, amely behatol a 8 ezer méter felett lévő „halálövezetbe” is. Kormányhivatalnokok szerint a Mount Everest-expedícióknak maguknak kellene lehozniuk összes szemetüket. –A szabályokat azonban lehetetlen betartatni. Sok panaszt kapunk azzal kapcsolatban, hogy a hegymászók eldobálják a konzervdobozokat, a palackokat és a használt elemeket, ez ellen viszont semmit sem tudunk tenni – mondta Jitendra Giri, a turisztikai minisztérium szakértője.

Majdnem 4 ezer ember mászta meg a Mount Everestet azóta, hogy Edmund Hillary és Tenzing Norgay 1953-ban először hódította meg a világ legmagasabb hegycsúcsát.

Messziről nem látszik a szemét
Messziről nem látszik a szemét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.