Veszélyes a BalatonátCsúszás

Életveszélyes kezdeményezésnek tartja a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a hétvégére, egy hírportál által a Balaton jegére meghirdetett „BalatonátCsúszást”.

Horváth László, a kapitányság vezetője szerint „istenkísértés” a kezdeményezés, mert ez sokakat buzdít arra, hogy átkeljenek a Balaton jegén. Hangsúlyozta: senki, így a program szervezői sem tudhatják, milyenek a „jégviszonyok” a tó közepén, ahol a rianások, tágulások és torlódások miatt lehetnek igen vékony, hóval takart felületek is.

A kapitány leszögezte: a balatoni vízirendészet az azzal együttműködő Kötél Egyesülettel nem kíván részt venni a rendezvény biztosításában, azon túlmenően, hogy a hétvégi balatoni rendezvények miatt megerősített létszámmal lesz jelen a parton.

Óva intett attól, hogy egy felelősséget nem vállaló szervezés kapcsán (értesüléseik szerint a szervezők a verseny résztvevőivel nyilatkozatot kívánnak aláíratni arról, hogy a saját felelősségükre mennek a jégre) felkészületlenül menjen a jégre. Közlése szerint sem törvény, sem rendelet nem tiltja a Balaton történő átkelést. A vonatkozó rendelet értelmében a saját felelősségére bárki a jégre mehet megfelelő látási viszonyok között ott, ahol ez nem tilos, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog. A fokozott veszély miatt azonban felelősek a szervezők is az ilyen programok lebonyolításának biztonságáért – hangsúlyozta Horváth László.

Kardos Gábor, a Badacsonytomaji Szörfklub SE vezetőségi tagja arról tájékoztat, hogy február 6-án és 7-én rendezik meg az I. BalatonátCsúszást, amelynek keretében a résztvevők nekivágnak a távnak „jégszörffel, korcsolyával és minden eszközzel, amivel haladni lehet a jégen”.

KardosGábor elmondta: egy hete született meg az ötlet, azóta rengetegen megkeresték és egyre nagyobb az érdeklődés. Az idei évet próbának tartják, jövőre szeretnék a Balatonát-Csúszást a Balaton-átúszáshoz hasonlóan nagyrendezvényként hirdetni és hagyománnyá tenni. A versenyben külön díjazzák a legextrémebb és a legviccesebb eszközt, amivel bárki átkel a Balatonon. A kezdeményezés kiinduló helyszíne a badacsonylábdihegyi strand.

Az ötletgazda közölte: a biztonság érdekében a jég- és az időjárási viszonyok függvényében csak az utolsó pillanatban döntenek majd arról, hogy Badacsony–Szigliget vagy Badacsony–Fonyód között teszik meg a távot oda-vissza. Az indulás előtt be fogják járni az útvonalat. Az eddigi jelentkezések alapján lesz kite-, szörfés jégvitorlás-csapat. Ezenkívül sífutó felszereléssel ajánlják még az átkelést, gyalogosan vagy korcsolyával egyelőre nem.

Bodó László, a Kötél Egyesület vezetője elmondta: a szervezők megkeresték őket azzal, hogy biztosítsák a rendezvényt, de ők annyit vállaltak, hogy a balatoni vízirendészettel – amellyel együttműködési megállapodásuk van –együtt parti őrséget látnak el. Ez azt jelenti, hogy a légpárnás mentőhajóval jelenleg egyedül rendelkező kaposvári szervezet (ez a jármű jégen 70-80 km/órás sebességgel tud közlekedni) a hétvégén kivonul Fonyódra, hogy közelebb legyen a programok, köztük több balatoni karnevál, jégfesztivál helyszínéhez.

Séta a jégen – A rendőrök felelőtlenségnek tartják
Séta a jégen – A rendőrök felelőtlenségnek tartják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.