Andorra kiadta Farkas Pétert

Andorra kiadta Magyarországnak tegnap a kábítószer-bűncselekmény miatt elítélt ám szökésben levő Farkas Péter egykori olimpiai bajnokot, akit tavaly decemberben fogtak el. Az igazságügyi tárca tájékoztatása szerint az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársainak harminc napja van arra, hogy a volt olimpiai bajnok birkózót Magyarországra szállítsák.

A rendőrség a törvényes határidőn belül intézkedni fog a volt sportoló hazahozataláról.

Farkas Péter a sajtóban megjelent információk szerintThaiföldre távozott, ám ez a találgatás tévesnek bizonyult, mert Valenciában bujkált, ahol öccse jogosítványával igazolta magát. Tavaly decemberben onnan érkezett egy andorrai szállodába, mert az ünnepeket a barátnőjével szerette volna eltölteni. Karácsony másnapján itt csaptak le rá a helyi rendőrök.

Farkas rejtekhelyéről a magyar hatóságok titkos módszerekkel folytatott felderítés eredményeként szereztek tudomást. Ehhez szükség volt az egykori sportoló óvatlanságára is, hiszen, saját hitelkártyáját használta, így pontosan követni lehetett, hogy melyik bankautomatánál veszi fel az olimpiai bajnoki cím után folyósított életjáradékát. Itthon pedig figyelték Farkas levelezését, valamint barátnője mozgását, aki állítólag annyira óvatlan volt, hogy saját nevén foglalt szobát Andorrában.

Farkas és testvére, illetve még egy férfi ellen azért folyt eljárás, mert a rendőrök még 2004-ben egy XVIII. kerületi családi házban több ezer tő marihuánát találtak a sokmilliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató- és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben. A három gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vették. Azzal védekeztek, hogy nem volt tudomásuk a kisebbfajta ültetvényről, így felmentő ítélet született. Ezt a verdiktet később a Fővárosi Bíróság – megalapozatlanság címén – hatályon kívül helyezte, majd új eljárást rendelt el. A megismételt elsőfokú eljárásban a sportolóra 2008 novemberében öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét, Farkas Károlyt hét évvel sújtották.Az ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és azután soha többet nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később a bíróság újabb szünetet tartott, amikor Farkas Péter is az angolos távozást választotta. Farkas Károly azonban nem sokáig örülhetett a szabadságának: egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikonnak azonban 2009 decemberéig sikerült bujkálnia.

A vádhatóság az első fokon kiszabott ötéves szabadságvesztés súlyosbítását kérte a szökésben levő Farkas Péterre, az olimpikon védője ugyanakkor felmentést indítványozott. A másodfokú bíróság tavaly december 12-én Farkas Péter büntetését ötről hét évre súlyosbította, testvére, Károly hétéves és a harmadik vádlott hatéves büntetését pedig helybenhagyta. A bíró az indoklásban azt mondta, a vádlottak 2001 és 2004 között „irdatlan mennyiségű” kábítószert állítottak elő, amelynek a sorsa azonban ismeretlen maradt, bár nyilvánvaló, hogy a drogot értékesítésre szánták, s vélhetően el is adták.

Farkas Péter az 1992. évi olimpián a kötöttfogású birkózás 82 kg-os súlycsoportjában bajnoki címet szerzett, és részt vett az 1996. évi játékokon is. Az aktív sportolástól 1996-ban vonult vissza. A jogerős ítélet egy tavaly elfogadott törvénymódosítás szerint azt is jelenti, hogy őt meg kell fosztani az olimpiai címért kapott életjáradéktól. Ugyanakkor le kell töltenie azt két év felfüggesztett börtönt is, amit azért kapott, mert 2001-ben egy szabálytalan parkolás miatt összetűzött az intézkedő rendőrrel.

Farkas Péter szökése előtt az ítéletethírdetésre vár a Pesti Központi Kerületi Bíróságon
Farkas Péter ítéletethírdetésre vár a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Nem várt sokáig...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.