Sir Terry Pratchett a segítséggel végrehajtott öngyilkosság mellett

A segítséggel végrehajtott öngyilkosság legalizálása mellett tette le a voksát a BBC hétfő esti adásában a világ egyik legnépszerűbb szerzője, Sir Terry Pratchett.

Az egykori rádiós-tévés legendáról, Richard Dimblebyről elnevezett sorozat részeként elhangzott műsor közvetlenül a Panorama politikai magazin után került adásba. A közszolgálati műsorban ismertették egy az öngyilkossággal kapcsolatban nemrégiben elvégzett közvélemény-kutatás eredményét. A poll szerint a brit társadalom túlnyomó része – a megkérdezettek 73 százaléka – támogatja a külső segítséggel elkövetett öngyilkosságot, és úgy véli, nem szabad bíróság elé állítani azokat a rokonokat vagy barátokat, akik végzetes és életminőségüket korlátozó betegségben szenvedőknek segítenek, hogy véget tudjanak vetni életüknek.

Sir Terry Pratchett Alzheimer-kórját több mint két évvel ezelőtt diagnosztizálták. A Korongvilág sorozat és más nagy példányszámú lektűrök írója a nyilvánosság előtt vállalja előrehaladó, szellemi képességeit behatároló betegségét. Megtakarításaiból félmillió fonttal támogatja a gyógyíthatatlan szindrómával foglalkozó kutatást. A szerző a Kezet rázva a halállal címet viselő előadásban azzal a javaslattal állt elő, hogy a kormány állítson fel eutanázia-döntőbíróságokat. Ezekben egyebek mellett családjogi szakértő és egy a hosszú lefolyású betegségekkel foglalkozó orvos foglalna helyet. A testület megbizonyosodna afelől, hogy a beteg tisztában van körülményeivel, elszánt a halálra, valóban nincs reménye a javulásra, és szándékát nem befolyásolják külső erők. Sir Terry kész próbaper tárgya lenni és a döntőbíróság elé állni.

A témának több eset is különös aktualitást ad a szigetországban. Az elmúlt napokban szándékosan elkövetett emberölés vádjával kilencévi elzárásra ítéltek egy asszonyt, aki egy közúti baleset során súlyos agykárosodást szenvedett 22 éves fiát herointúladagolással „szabadította meg az élő pokolból”. Ugyanakkor egy másik anyát felmentettek a vád alól. Ő 31 éves, hosszú ideje krónikus kimerültségben (Chronic Fatigue Syndrome) gyötrődő lányának segített az öngyilkosságban. Végül Martin Amis, az egyik legellentmondásosabb brit író borzolta fel a kedélyeket bizarr ötletével, hogy a lakosság elöregedése és leépülése miatt vezessenek be „öngyilkossági kioszkokat”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.