Balatoni jégpályák forró teával, zsíros kenyérrel

Befagyott a Balaton: bár a jég vastagsága eltérő, egymás után nyílnak a partmenti jégpályák, és a hétvégén a havas, szeles időben ezrek korcsolyáztak, szórakoztak több helyszínen a Balaton jegén. A tartósnak ígérkező hideg miatt a következő hétvégéig kedvezőek maradhatnak a jégviszonyok.

A jégen tartózkodás szabályozása, illetve a biztonságot növelni hivatott jégpálya-kijelölés gyakorlata több kérdést is felvet. Az mindenki számára érthető, hogy a kikötők jegére miért nem szabad rámenni. Az viszont megfoghatatlan része a szabályozásnak, miszerint az állóvizek jegén csak akkor szabad tartózkodni, ha az „kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog”. Többen kifogásolják azt a kitételt is, amely szerint tilos éjszaka a jégre menni, hiszen miért is ne lehetne ott korcsolyázni, ahol van közvilágítás, adott esetben egy sekély víz feletti, partmenti jégpályán.

A hét végéig még biztosan sportolásra alkalmas marad a tó jege
A hét végéig még biztosan sportolásra alkalmas marad a tó jege A szerző felvétele

Ami a jégvastagság mérésétől kezdve a karbantartással és felügyelet biztosításával járó pályakijelöléseket illeti, az a jegyzők lehetősége, de nem kötelessége. Több önkormányzat – tartva az ezzel járó felelősségtől és költségektől – sokáig ódzkodott ettől a feladattól. Tavaly és az idén azonban látványosan nőtt az igény, így egyre több település, helyi közösség vállalta, hogy gondoskodik jégpályákról, biztonsági felszerelésekről, sőt programokról, szolgáltatásokról is.

Sok helyen a vendégek szabályszerű, az adóellenőröknek és a tisztiorvosi szolgálatnak is megfelelő etetése-itatása okoz most igazán fejtörést a szervezőknek – a nyáron nyitva tartó egységeknek és nincs engedélye téli üzemre. A leleményesebbek ezt úgy oldották meg, hogy civilek adják a forró teát, a zsíros kenyeret becsületkasszával, vagy mint Siófokon, ahol az önkormányzat nem vendéglátóegységként, hanem szolgáltatásként biztosít önköltségi áron italt és ételt.

Annak ellenére, hogy napok óta sok helyen korcsolyáznak a befagyott tavon, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak hétfőn csak 14 hivatalosan bejelentett jégpályáról volt tudomása. Horváth László kapitányságvezető szerint ez így rendben van, hiszen a jégpályanyitás nem olyan hatósági aktus, amit be kellene jelenteni. Az élet teremtette, gyorsan változó lehetőség kihasználásáról szól, ahol a cél, hogy minél biztonságosabban, szervezettebb körülmények között történjen. A vízirendészet ebben a folyamatban szakmai segítséget nyújt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.