Háromszor is megnézték: tényleg eltűnt-e Magyar Róbert

Hét XIII. kerületi rendőr ellen indul fegyelmi eljárás, mert a rendőrség csak több mint egynapos késéssel „észlelte” a maffia-bűncselekményekkel vádolt Magyar Róbert „eltűnését”. A férfi még szombat reggel elhagyta a házi őrizetére kijelölt lakást, a rendőrség azonban erről csak hétfőn értesítette a bírót.

A Népszabadság információja szerint a rendőrség az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium utasítására nem hozta nyilvánosságra hétfőn annak a belső vizsgálatnak az eredményét, amelyet Budapest főkapitánya rendelt el azt követően, hogy „megszökött” a házi őrizetből Magyar Róbert. A maffia-bűncselekményekkel vádolt Magyar eltűnését csak két nappal később jelezte a rendőrség a bíróságnak, s „adminisztratív okok miatt” további két nap telt el, mire a bíróság a nemzetközi elfogatóparancsot kiadta az elfogásakor a legveszedelmesebb magyar bűnözőnek mondott Magyar ellen.

A férfit emberöléssel és bűnszervezet irányítójaként elkövetett más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség. Több mint három évet töltött előzetesben, s mivel még elsőfokú ítélet sem született az ügyében, a törvény értelmében nem tarthatták tovább fogva.

Magyar – minden jel szerint – január 16-án reggel hagyta el a házi őrizete helyéül kijelölt XIII. kerületi lakását. A rendőrök másnap reggel háromnegyed kilenckor jártak nála, akkor már nem találták ott. Később még háromszor ellenőrizték, s mindannyiszor azt állapították meg, hogy „tényleg nem található a kijelölt lakásban”. Valamennyi ellenőrzésről rendőri jelentés készült, de a bíróságot csak hétfőn tájékoztatták Magyar eltűnéséről.

A BRFK belső vizsgálata információink szerint számos, a XIII. kerületi kapitányság alparancsnokainak és középvezetőinek felróható mulasztást állapított meg. Kiderült például, hogy Magyar Róbertnek nem volt dossziéja. A rendőrségi gyakorlat szerint minden házi őrizetesnek (Budapesten jelenleg 94-en vannak házi őrizetben) van egy külön dossziéja, amelyben megtalálható a házi őrizetet elrendelő határozat, valamint az arra vonatkozó utasítások, hogy az illetőt milyen gyakorisággal kell ellenőrizni. E dossziéban egyfajta ellenőrzési napló is található, amelyben rögzítik, hogy ki és mikor járt az ellenőrzött személy lakásán, és mit tapasztalt.

Információink szerint a Magyar eltűnésének hétvégéjén szolgálatban volt illetékes vezetők ki sem adták a járőröknek feladatul Magyar Róbert ellenőrzését. Úgy tudjuk, a vizsgálat során ezt azzal magyarázták, hogy a kérdéses időben 26 embert vezényeltek el a kapitányságról a BKV-sztrájk miatt más feladatokra. A kerületben járőrök voltak szolgálatban, nekik pedig igen sok más feladatuk volt.

A vizsgálat szerint az alparancsnokok abban hibáztak, hogy nem jelentették feletteseiknek: nem tudják ellátni feladatukat. Ha megteszik - legalábbis a BRFK belső előírásai szerint -, máshonnan kaphattak volna erősítést az adott munka elvégzésére. Információink szerint a vizsgálat megállapításai alapján hét személy ellen indul fegyelmi eljárás, két esetben látszik megalapozottnak a kötelességszegés szolgálatban katonai bűncselekmény gyanúja.

A BRFK belső vizsgálata ugyanakkor arra is rámutatott - és ez magyarázhatja, miért nem engedte a szaktárca a jelentés közzétételét -, hogy a rendőri mulasztásoktól függetlenül, a házi őrizet mai rendszere költséges, és alkalmatlan a törvényben előírt cél (hogy a terhelt mindenkor a hatóság és a bíróság rendelkezésére álljon) biztosítására. Magyar Róbert esetében a bíróság napi háromszori ellenőrzést írt elő, ő ugyanis különösen veszélyesnek tartott bűnöző. Sok esetben a bírók csak napi egy, de arra is volt példa, hogy heti egyszeri ellenőrzést írnak elő. Egy ma is hatályos igazságügyi és belügyi együttes rendelet értelmében a terhelt zaklatásának minősül, ha a rendőrség a bíró által meghatározottnál gyakrabban ellenőrzi a házi őrizetest.

Megnyugtató megoldást csak az őrizetesek technikai ellenőrzése jelentene, ez azonban a szaktárca egyik illetékesének egy korábbi nyilatkozata szerint százmilliós kiadást jelentene. A BRFK ezt vitatja. Névtelenséget kérő forrásaink szerint az Egységes Digitális Rádiórendszer központja alkalmas lenne a házi őrizetesekre csatolt speciális karperec jelének fogadására is.

Egy jeladós karperec 90 ezer forintba kerül, és a szakemberek szerint ötméteres pontossággal meghatározható vele viselőjének tartózkodási helye. Ráadásul a BRFK (amelynek a területén az összes hazai házi őrizetes kétharmada él) akár az egész országot is lefedhetné szolgáltatásával. Két-háromszáz karperec beszerzése pedig nem kerülne annyiba, mint amennyit évente csak a BRFK költ a házi őrizetesek ellenőrzésével öszszefüggő kiadásokra. Ráadásként több rendőr lenne az utcán, hiszen a járőrök (párban) nem az amúgy betartathatatlan jogszabály betartatásán fáradoznának.

Mindez persze a Magyar Róbert ügyében mulasztókat nem menti. Úgy tudjuk, Budapest főkapitánya a napokban újraszabályozza a házi őrizettel kapcsolatos rendőri feladatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.